08/11/2018 De razvan 0

De ce se trezeste bebelusul noaptea?

Primul an si jumatate din viata unui bebelus reprezinta, de obicei, cea mai obositoare perioada pentru proaspata mamica, deoarece atunci nou-nascutul obisnuieste sa se trezeasca destul de des in timpul noptii.

Micutul se trezeste brusc in ciuda eforturilor pe care mama sa le face pentru a-i fi bine si pentru a avea un somn cat mai lin. De ce se intampla totusi acest lucru si cum se poate preveni?

Cele mai dese motive pentru care un bebelus se trezeste noaptea:

  • Daca bebelusului ii este prea frig sau prea cald;
  • Daca exista o lumina prea puternica ce ii afecteaza somnul;
  • Din cauza unui zgomot brusc;
  • Daca bebelusul a fost recent bolnav;
  • Daca exista o schimbare in rutina copilului, cum ar fi o vacanta;
  • Daca bebelusul tocmai a invatat o miscare noua si doreste sa o tot repete;
  • Daca bebelusul este obisnuit sa doarma cu suzeta sau cu o sticla de lapte;
  • Daca bebelusul este obisnuit sa adoarma cand mama il balanseaza;
  • Daca nu este hranit in mod corespunzator inainte de culcare.

Cum poti preveni trezirea frecventa a bebelusului noaptea?

Indiferent daca bebelusul tau obisnuieste de mai mult timp sa se trezeasca in mijlocul noptii sau a inceput recent sa faca acest lucru, exista modalitati prin care poti schimba obiceiul. Iata cateva sfaturi despre cum sa faci ca bebelusul tau sa aiba un somn lin si lung pe timp de noapte:

1. Mentine o temperatura optima in camera micutului. 

Asigura-te ca temperatura din camera este confortabila pentru copilas. Aceasta nu trebuie sa fie nici prea ridicata, nici prea scazuta, preferabil de 22-24 de grade Celsius. De asemenea, trebuie sa imbraci bebelusul in functie de vreme si de temperatura din camera sa.

2. Mentine o rutina.

Bebelusii considera ca este foarte dificil sa se adapteze la o schimbare brusca a programului lor zilnic. Daca este obisnuit sa adoarma intr-o anumita perioada a zilei sau a noptii, asigura-te ca respecti acelasi program in fiecare zi pentru copilasul tau. Este important de mentinut ritualurile de somn ale micutului atat acasa cat si atunci cand calatoresti. Acest lucru il va ajuta sa doarma mai bine.

3. Hraneste-l bine inainte de culcare.

Daca bebelusul are burtica plina inainte de a adormi, sansele de a se trezi in timpul noptii vor fi mai mici. Asigura-te insa ca va avea parte de o cina sanatoasa si plina de nutrienti, corespunzatoare varstei sale. Mancarea sanatoasa este importanta, de asemenea, pe parcursul zilei, pentru ca tulburarile de stomac pot surveni inclusiv in timpul noptii, stricand atat somnul micutului cat si somnul mamei.

4. Incearca sa eviti sesiunile de joaca cu bebelusul din timpul serii.

Evita sa te joci sau sa faci orice activitate distractiva cu copilul la ore prea tarzii. Daca bebelusul incepe sa se plictiseasca, sansele de a adormi mai repede vor fi mai mari. Nu trebuie decat sa fii acolo cu micutul tau, astfel incat sa se simta calm si sa adoarma simtindu-se in siguranta.