test-sarcina
13/06/2016 De Dana Rusu 0

Cât de devreme poți face un test de sarcina?

Acest lucru depinde de testul pe care-l folosești. Toate testele de sarcină măsoară cantitatea de gonadropină corionică umană (hCG), hormonul sarcinii, din corpul tău. Testele de sarcină pentru acasă detectează prezența hormonului hCG în urină.

Unele teste de sarcină sunt mai sensibile decât altele. Cu cât sunt mai sensibile, cu atât mai precis pot detecta nivelele joase de hCG, chiar la 4 zile înainte ca menstruația să înceteze, sau la șapte zile după concepție.

Sensibilitatea unui test de sarcină apare măsurată pe ambalaj în mIU/ml (unitate mili-internatională per milimetru). În general, testele de sarcină variază între 10mIU/ml și 40 mlU/ml. Cu cât este mai mică cifra, cu atât mai sensibil este testul și cu atât mai devreme poate detecta o sarcină.

Chiar și sarcinile sunt diferite, însă. Primești cel mai precis rezultat dacă faci testul în jurul perioadei în care se termină menstruația. Dacă îl faci prea devreme, chiar și cu un test sensibil, cantitatea de hCG din urină poate să nu fie destul de ridicată pentru a putea fi detectată. Este destul de frustrant și confuz să obții un fals-negativ atunci când testul spune că nu ești însărcinată când de fapt ești.

O femeie din 10 poate avea niveluri foarte scăzute de hCG atunci când ratează o menstruație. Dacă obții un rezultat negativ și totuși nu îți vine ciclul, testează-te din nou peste 3 zile. Dacă ești însărcinată, până la repetarea testului nivelurile hormonului pot fi destul de înalte ca să fie detectabile.

Și un test de sânge poate detecta hCG. Testele de sânge sunt mai sensibile decât cele de urină și pot detecta sarcina încă după primele șase-opt zile de la ovulație.

Cu toate astea, medicul nu-ți va sugera să faci un test de sânge până nu se termină menstruația și numai dacă există o necesitate medicală. În aceste cazuri, testele se realizează cu unități de evaluare timpurie a începutului de sarcină.