17/03/2017 De Anca M 0

Dezvoltarea fetală în primul trimestru de sarcină. Cât de mare este bebeluşul?

Dezvoltarea fătului începe imediat după concepţie. În articolul de azi vom afla cum creşte şi se dezvoltă bebeluşul în săptămânile primului trimestru de sarcină.

Ai rămăs însărcinată şi, în mod cert, îţi vei pune o multitudine de întrebări până la marele moment în care îţi vei întâlni bebeluşul în realitate. Te vei întreba cum se dezvoltă, cât de repede creşte, cu cine va semăna, cât de mare este şi când vei simţi primele mişcări.

Creşterea oricărui bebeluş urmează, în linii mari, acelaşi model de dezvoltare, dar dimensiunile fetale sunt unele aproximative.

Săptămânile 1 şi 2

Sunt, de fapt, săptămânile premergătoare sarcinii, dar ele sunt incluse în calculul vârstei gestaţionale.

În mod obişnuit, concepţia are loc la două săptămâni după începerea ultimei menstruaţii. Atunci când medicul stabileşte vârsta sarcinii şi data estimativă a naşterii, acesta calculează 40 de săptămâni de la ultima menstruaţie.

Săptămâna 3: Fecundaţia

Spermatozoidul fecundează ovulul în trompa uterină, formând zigotul. Dacă în timpul ovulaţiei sunt eliberate mai multe ovule care sunt fecundate, atunci vor rezulta mai mulţi zigoţi.

În mod normal, un zigot are 46 cromozomi: 23 de la mamă şi alţi 23 de la tată. Aceştia vor determina sexul bebeluşului, culoarea părului sau a ochilor săi şi, într-o anumită măsură, personalitatea sa.

Imediat după fecundaţie, zigotul începe să se deplaseze spre uter. În acelaşi timp el se divide în mod continuu, formând o entitate multicelulară asemănătoare unui fruct de zmeură, denumită morulă.

Săptămâna 4: Implantarea

La momentul la care ajunge în uter, prin divizări celulare repetate, formaţiunea, acum denumită blastocist, are forma unei mici sfere. Blastocistul este împărţit în două. Din partea interioară se va dezvolta embrionul, iar celulele exterioare sunt cele care îl protejează şi îl hrănesc.

Blastocistul se prinde de peretele uterului, proces denumit implantare sau nidaţie.

Tot acum începe să se dezvolte şi placenta, cea care va ajuta la hrănirea bebeluşului pe toată durata sarcinii.

Sursa foto Flickr

Săptămâna 5: Începutul perioadei embrionare

A cincea săptămână de sarcină, sau a treia de la concepţie, marchează începutul perioadei embrionare. Acum încep să se formeze sistemul nervos, inima şi alte organe.

Embrionul este format acum din trei foiţe. Foiţa externă, ectodermul, este cea din care se vor dezvolta pielea, sistemul nervos central şi periferic, ochii, urechea internă şi ţesuturile conjunctive.

Inima bebeluşului şi un sistem circulator primitiv se vor dezvolta din foiţa embrionară de la mijloc – mezodermul. Acest strat celular va servi şi ca fundaţie pentru oase, muşchi, rinichi şi sistem reproducător.

Foiţa internă, sau endodermul, va deveni un simplu tub înconjurat de membrane. Plămânii, intestinele şi vezica urinară a bebeluşului se vor dezvolta din acest strat.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul tău are dimensiunea unui bob de muştar, aproximativ 3 mm.

Săptămâna 6: Închiderea tubului neural

Creşterea este foarte rapidă în această săptămână. La doar patru săptămâni de la concepţie, tubul neural împreună cu spatele bebeluşului se închid, iar inima începe să pompeze sângele.

Încep să apară primele trasături faciale, iar corpul bebeluşului va avea forma literei C. Apar mici muguri din care se vor dezvolta braţele şi membrele inferioare.

Săptămâna 7: Se dezvoltă faţa bebeluşului

La cinci săptămâni de la concepţie, creierul şi faţa bebeluşului încep să se dezvolte foarte rapid. Embrionul măsoară cam 9-14 mm în lungime, mici nări devin vizibile şi ochii încep să se formeze. Mugurii braţelor apăruţi în săptămâna anterioră iau forma unor palete.

La sfârşitul acestei săptămâni, bebeluşul este un pic mai mare decât un bob de mazăre.

Săptămâna 8: Ochii bebeluşului devin vizibili

În această săptămână, braţele şi picioarele bebeluşului cresc şi mai mult, se lungesc, iar degetele încep să se formeze. De asemenea, încep să se formeze pavilioanele urechilor, iar ochii devin vizibili. Buza superioară şi nasul sunt deja formate.

La sfârşitul acestei săptămâni, bebeluşul va măsura puţin peste 1,5 cm (cam de mărimea unui bob de fasole) şi va cântări aproape un gram.

Săptămâna 9: Se formează degetele

În a noua săptămână de sarcină, sau a şaptea de la concepţie, braţele bebeluşului cresc, încep să se dezvolte coatele şi alte articulaţii. Încep să se diferenţieze degetele de la mâini şi de la picioare, se formează pleoapele, iar urechile continuă să se dezvolte. Capul este destul de mare în comparaţie cu restul corpului.

La finalul acestei săptămâni, lungimea bebeluşului este de 2,3-2,5 cm (dimensiunea unui bob de strugure) şi cântăreşte aproape două grame.

Săptămâna 10: Începe dezvoltarea gâtului

Până în săptămâna a zecea de sarcină, sau a opta de la concepţie, capul bebeluşului devine din ce în ce mai rotund. Începe să se dezvolte gâtul, iar pleoapele se pot închide, protejând ochii ce continuă să crească. Cordonul ombilical creşte în lungime, iar bebeluşul pluteşte în lichidul amniotic. De acum începe să aibă reflexe şi să se mişte, chiar dacă tu nu simţi acest lucru.

În această săptămână, lungimea bebeluşului este 3,5-4 cm, iar greutatea este de aproximativ 4 grame. Din acest moment, embrionul a trecut deja la stadiul de fetus.

Săptămâna 11: Se dezvoltă organele genitale

La începutul acestei săptămâni, capul este tot mai mare decât restul corpului, deşi acesta va continua să se dezvolte într-un ritm accelerat în săptămânile următoare.

Ochii bebeluşului sunt separaţi în mod evident, pleoapele sunt din ce în ce mai definite.

Până la sfârşitul acestei săptămâni, organele genitale ale bebeluşului încep să se diferenţieze în funcţie de sex.

La acest moment, bebeluşul cântăreşte aproximativ 8 grame şi are o lungime de aproape 5 cm.

Săptămâna 12: Se dezvoltă unghiile

În această săptămână se dezvoltă unghiile, iar faţa bebeluşului începe să aibă un profil uman. Oasele sunt în plin proces de formare, iar corpul este acoperit de un strat fin de păr.

La sfârşitul acestei săptămâni, bebeluşul măsoară aproximativ 6 cm şi cântăreşte aproape 15 grame.