19/03/2017 De Anca M 0

Dezvoltarea fetală în trimestrul doi de sarcină. Cât de mare este bebeluşul?

Începând cu al doilea trimestru de sarcină, dezvoltarea fetală capătă şi aspecte emoţionale, deoarece vei putea afla sexul bebeluşului şi îi vei simţi primele mişcări.

Pe măsură ce sarcina progresează, noua viaţă îşi face simţită prezenţa. Poţi auzi bătăile inimii bebeluşului la fiecare evaluare ecografică, iar abdomenul tău începe să creasca în dimensiuni.

În urmă cu doar două luni, bebeluşul era doar o aglomerare de celule, iar acum are deja organe funcţionale, nervi şi muşchi.

Săptămâna 13: Se formează urina

În săptămâna a treisprezecea de sarcină, sau a unsprezecea de la concepţie, intestinele bebeluşului au revenit în abdomen din cordonul ombilical, unde s-au dezvoltat în ultimele săptămâni. Începe să se formeze urina, care este eliminată în lichidul amniotic.

Ţesutul din care se vor dezvolta oasele începe să se formeze în jurul capului bebeluşului şi la nivelul braţelor şi al membrelor inferioare.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul este cam cât o mandarină, măsurând aproape 7 cm în lungime (de la vertex la coccis) şi cântărind aproximativ 23 de grame.

Din acest moment, riscul de avort spontan începe să se reducă semnificativ.

Săptămâna 14: Sexul bebeluşului devine vizibil

În această săptămână, braţele bebeluşului aproape ating lungimea pe care o vor avea la naştere, iar gâtul este mult mai bine definit. Celulele roşii ale sângelui încep să se formeze în splină.

Sexul bebeluşului începe să devină vizibil în această săptămână sau în săptămânile imediat următoare. La fetiţe, încep să se formeze foliculii ovarieni, iar la baieţi, prostata.

La acest moment, bebeluşul are aproape 9 cm în lungime şi cântăreşte aproximativ 40 de grame.

Săptămâna 15: Dezvoltarea oaselor

În săptămâna a 15-a de sarcină, sau a 13-a de la concepţie, dezvoltarea bebeluşului e din ce în ce mai rapidă. Scheletul acestuia este suficient de dezvoltat încat să devină vizibil la ecografiile din săptămânile următoare. Începe dezvoltarea părului.

Bebeluşul are acum un pic peste 10 cm şi cântăreşte aproximativ 70 de grame.

Sursa foto Flickr

Săptămâna 16: Bebeluşul este capabil să facă mişcări de supt

În această săptămână, ochii bebeluşului încep să se apropie şi privesc înainte. De asemenea, se pot observa uşoare mişcări ale acestora. Urechile aproape ajung în poziţia finală. Bebeluşul este capabil să facă mişcări de supt.

Mişcările fătului sunt mult mai coordonate şi pot fi detectate la examenul ecografic.

La acest moment, bebeluşul măsoară aproximativ 12 cm (de la vertex la coccis) şi cântăreşte aproape 100 de grame .

Săptămâna 17: Se formează depozitele adipoase

La acest moment, începe dezvoltarea unghiilor de la picioare, precum şi acumularea de grăsime sub pielea bebeluşului. Aceste depozite adipoase vor reprezenta sursa de energie şi vor menţine constantă temperatura corpului său după naştere.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul cântăreşte aproape 140 de grame şi are o lungime de aproximativ 13 cm.

Săptămâna 18: Bebeluşul începe să audă

În săptămâna a 18-a de sarcină, sau a 16-a de la concepţie, urechile bebeluşului sunt poziţionate pe părţile laterale ale capului, iar acesta este posibil să audă. Mişcările sunt din ce în ce mai coordonate şi le vei putea simţi în săptămânile următoare.

La acest moment, bebeluşul cântăreşte aproximativ 200 de grame şi măsoară în jur de 14 cm.

Săptămâna 19: Se formează uterul şi vaginul fetiţei

În această săptămână, corpul bebeluşului începe să fie acoperit de o substanţă albicioasă şi grăsoasă, denumită vernix caseosa. Aceasta protejează pielea delicată a fătului de acţiunea lichidului amniotic.

La fetiţe, începe să se formeze uterul şi vaginul.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul măsoară puţin peste 15 cm şi cântăreşte în jur de 240 de grame.

Săptămâna 20: La mijlocul călătoriei

Am ajuns la jumătatea sarcinii, sau 18 săptămâni de la concepţie. De acum vei putea începe să simţi mişcările bebeluşului. Dacă nu eşti la prima sarcină, este foarte posibil să le fi simţit încă de acum câteva săptămâni.

Din această săptămână, măsurarea fătului se face din creştet până la călcâi. Bebeluşul măsoară acum aproape 26 cm şi cântăreşte aproximativ 300 de grame.

Săptămâna 21: Bebeluşul poate înghiţi

În această săptămână, bebeluşul are tendinţa de a lua cât mai mult în greutate şi devine din ce în ce mai activ. Tot acum, fătul este capabil să înghită.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul cântăreşte cam 360 de grame şi are aproape 27 cm în lungime (de la vertex la călcâi).

Săptămâna 22: Părul bebeluşului devine vizibil

În a 22-a săptămână de sarcină, sau a 20-a de la concepţie, corpul bebeluşului este acoperit complet de un tip de păr fin, denumit lanugo. Acesta are rolul de menţine vernix caseosa pe piele. Sprâncenele încep să devină vizibile, buzele şi pleoapele sunt mai bine formate, iar fătul arată ca un nou-născut în miniatură. Pancreasul se dezvoltă constant.

În această săptămână, bebeluşul ajunge să măsoare aproape 28 cm şi cântăreşte aproximativ 460 de grame

Săptămâna 23: Se formează amprentele palmare şi plantare

Pielea bebeluşului este ridată şi ceva mai translucidă decât în săptămânile anterioare, fiind colorată în roz-roşu.

În această săptămână, apar mişcările rapide ale ochilor, iar la nivelul limbii încep să se dezvolte papilele gustative.

Se formează amprentele palmare şi plantare. La baieţi, testiculele încep să coboare din abdomen. La fetiţe, uterul şi ovarele sunt formate complet.

Din această săptămână bebeluşul născut prematur este apt să supravieţuiască, dacă este îngrijit într-o secţie de terapie intensivă neonatală.

La acest moment, el cântăreşte aproape 500 de grame şi are o lungime de aproximativ 29 cm.

Săptămâna 24: Creşte părul real

În acest moment al sarcinii, bebeluşul doarme şi se trezeşte în mod regulat. La nivelul scalpului, începe să crească părul adevarat.

La sfârşitul acestei săptămâni, fătul măsoară aproximativ 30 cm şi ajunge să cântărească aproape 630 de grame

Săptămâna 25: Bebeluşul răspunde la sunetele familiare

În a 25-a săptămână de sarcină, sau a 23-a de la concepţie, bebeluşul este capabil să răspundă prin mişcări la sunete familiare. Se dezvoltă reflexele.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul cântăreşte 660 de grame şi măsoară puţin peste 34 cm.

Săptămâna 26: Se dezvoltă unghiile de la mână

La acest moment, degetele de la mână au unghii, iar plămânii bebeluşului încep să producă surfactant – o substanţă care permite umflarea alveolelor pulmonare şi împiedică colabarea lor în expir.

În această săptămână, bebeluşul măsoară în jur de 35,5 cm şi cântăreşte aproape 800 de grame.

Săptămâna 27: Finalul celui de-al doilea trimestru

Această săptămână marchează sfârşitul celui de-al doilea trimestru. La 27 de săptămâni, sau 25 de la concepţie, plămânii şi sistemul nervos al bebeluşului continuă să se dezvolte. Fătul creşte din ce în ce mai mult şi îşi poate suge degetul.

La finalul trimestrului doi de sarcină, bebeluşul cântăreşte aproximativ 875 de grame şi are o lungime de aproape 37 cm.