22/03/2017 De Anca M 0

Dezvoltarea fetală în trimestrul trei de sarcină. Cât de mare este bebeluşul?

Dezvoltarea bebeluşului continuă în trimestrul trei cu şi mai multe surprize şi preocupări pentru tine – fătul deschide ochii, creşte şi mai mult în greutate, iar tu te pregăteşti pentru marele moment al naşterii.

Probabil că deja te-ai plictisit de a mai fi însărcinată şi abia aştepţi să-ţi întâlneşti bebeluşul.

Săptămâna 28: Bebeluşul deschide ochii

În a 28-a săptămână de sarcină, sau a 26-a de la concepţie, pleoapele bebeluşului sunt deschise parţial, iar genele s-au format deja. Pielea nu mai este ridată, ci devine din ce în ce mai netedă, pentru că fătul creşte tot mai mult în greutate.

Bebeluşii sănătoşi născuţi în această săptămână au 90% şanse să supravieţuiască fără afectări fizice sau neurologice, iar acest lucru se îmbunătăţeşte cu fiecare săptămână care trece.

La acest moment, bebeluşul are o lungime de aproape 38 cm (măsurată de la vertex la călcâi) şi cântăreşte în jur de 1000 de grame.

Săptămâna 29: Oasele sunt complet dezvoltate

În această săptămână, oasele bebeluşului sunt dezvoltate complet, dar sunt încă moi şi flexibile. La băieţi, testiculele au coborât în scrot, iar la fetiţe, clitorisul este evident. Părul continuă să crească.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul cântăreşte în jur de 1200 de grame şi are o lungime de 39 cm.

Săptămâna 30: Ochii bebeluşului sunt larg deschişi

În a 30-a săptămână de sarcină, sau a 28-a de la concepţie, ochii bebeluşului sunt larg deschişi în cea mai mare parte a timpului. Părul este destul de mare, iar celulele roşii ale sângelui se formează acum în măduva osoasă.

În această săptămână, bebeluşul are o lungime de 40 cm şi cântăreşte aproape 1300 de grame.

Săptămâna 31: Continuă dezvoltarea sistemului nervos

La acest moment, sistemul nervos al bebeluşului este dezvoltat suficient încât să poată controla temperatura corpului. Lichidul amniotic este din ce în ce mai puţin, pe măsură ce bebeluşul se dezvoltă.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul măsoară aproape 41 cm şi cântăreşte 1500 de grame.

Săptămâna 32: Bebeluşul exersează mişcările respiratorii

În a 32-a săptămână de sarcină, sau 30-a de la concepţie, unghiile degetelor de la picioare sunt vizibile.

Deşi plămânii bebeluşului nu sunt complet dezvoltaţi la acest moment, el poate exersa mişcările respiratorii. Corpul său începe să absoarbă mineralele esenţiale, cum ar fi fierul sau calciul, din tractul intestinal. Stratul de păr fin (lanugo) ce acoperă pielea bebeluşului începe să cadă din această săptămână.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul cântăreşte în jur de 1700 de grame şi are o lungime de circa 42 cm.

Sursa foto Flickr

Săptămâna 33: Bebeluşul poate percepe lumina

În această săptămână, pupilele bebeluşului se pot dilata sau contracta atunci când lumina pătrunde la nivelul ochilor. Este posibil ca la acest moment bebeluşul să înceapă să se întoarcă cu capul în jos, pregătindu-se pentru naştere.

Acum cântăreşte în jur de 1900 de grame şi are o lungime de aproape 44 cm.

Săptămâna 34: Cresc unghiile de mână

La acest moment, unghiile de la mână au ajuns la vârful degetelor, iar auzul este complet dezvoltat. Stratul alb-grăsos de pe pielea bebeluşului – vernix caseosa – se îngroaşă.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul cântăreşte în jur de 2200 de grame şi are o lungime de 45 cm.

Săptămâna 35: Începe creşterea rapidă în greutate

În săptămâna a 35-a de sarcină, sau a 33-a de la concepţie, mâinile şi picioarele bebeluşului încep să devină dolofane, deoarece acesta creşte rapid în greutate – în jur de 230 de grame pe săptămână în ultima lună de sarcină. Din această cauză, mişcările sale nu vor mai fi atât de ample în următoarea perioadă.

Până la sfârşitul acestei săptămâni, bebeluşul cântăreşte aproape 2400 de grame şi are o lungime de peste 46 cm.

Săptămâna 36: Bebeluşul ocupă cea mai mare parte a sacului amniotic

În această săptămână, bebeluşul are din ce în ce mai puţin loc în interiorul uterului şi pare că se mişcă mai puţin. Totuşi, vei continua să simţi cum se întinde sau se roteşte.

Medicul îţi va recomanda să monitorizezi mişcările bebeluşului, mai ales dacă ai remarcat o scădere a activităţii în ultimul timp. Nu uita să întrebi medicul câte mişcări trebuie să detectezi într-un anumit interval.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul are o lungime de 47 de cm şi cântăreşte în jur de 2600 de grame.

Săptămâna 37: Bebeluşul a ajuns la termen

Din a 37-a săptămână de sarcină, sau a 35-a de la concepţie, bebeluşul este considerat ca fiind la termen. Organele sale sunt pregătite să funcţioneze independent.

Pentru a se pregăti de naştere, bebeluşul se aşază cu capul în jos. Dacă acest lucru nu se întâmplă nici în perioada următoare, medicul îţi poate propune soluţia naşterii prin cezariană.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul cântăreşte aproape 3000 de grame şi măsoară în jur de 48,5 cm.

Săptămâna 38: Bebeluşul poate să prindă ferm cu mâna

În această săptămână, bebeluşul este capabil să prindă ferm cu mâna.

Unghiile de la picioare au ajuns la vârful degetelor, iar creierul cântăreşte aproape 400 de grame. Creierul bebeluşului va continua să crească şi după naştere. Pielea a pierdut cea mai mare parte din lanugo.

Până la sfârşitul acestei săptămâni, bebeluşul va cântări în jur de 3000 de grame şi va avea o lungime de 49.5 cm.

Săptămâna 39: Placenta furnizează anticorpi

În această săptămână, toracele bebeluşului a devenit mai proeminent. La băieţi, testiculele continuă să coboare în scrot.

Placenta continuă să producă anticorpi, care au rolul de a proteja bebeluşul de infecţii după naştere. Dacă vei alăpta, laptele tău îi va oferi o protecţie suplimentară.

La finalul acestei săptămâni, bebeluşul măsoară în jur de 50 cm şi cântăreşte aproximativ 3300 de grame. De obicei, băieţii cântăresc mai mult decât fetiţele.

Săptămâna 40: A venit momentul naşterii

În a 40-a săptămână de sarcină, sau a 38-a de de la concepţie, bebeluşul continuă să piardă din vernix caseosa, iar oasele s-au întărit, cu excepţia craniului.

În medie, la momentul naşterii, bebeluşul măsoară în jur de 51 cm şi cântăreşte aproape 3400 de grame.

Totuşi, trebuie să ţii cont de faptul că nu toţi bebeluşii trebuie să aibă aceleaşi dimensiuni la naştere. O greutate între 2500 şi 3800 de grame este în limite normale.

Nu te alarma dacă termenul se apropie şi nu se întâmplă nimic. Este absolut normal ca un bebeluş să se nască cu 1-2 săptămâni mai târziu – sau mai devreme – faţă de termenul estimat.

https://www.youtube.com/watch?v=OE0ZLsMXAdY