Dieta gravidei in ultima luna de sarcina
A noua luna de sarcina ar trebui sa fie perioada in care viitoarea mamica sa se odihneasca si sa se relaxeze cat mai mult. Atunci, dieta si stilul de viata al gravidei au un impact deosebit asupra sanatatii copilului.
Ce alimente ar trebui consumate in luna a noua?
In principal, dieta gravidei in ultima luna de sarcina ar trebui sa fie compusa din alimentele sanatoase si hranitoare similare cu cele din primul si al doilea trimestru. Dar, deoarece fatul este mai maricel, portile de mancare ar trebui sa fie putin mai mari. Iata, in randurile urmatoare, cateva dintre alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din dieta gravidei ce se pregateste sa nasca:
Alimente bogate in fibre. Aceasta categorie include legume si fructe proaspete, cereale integrale, in special ovaz, precum si mazare, fasole, soia si cartofi.
Alimente bogate in calciu. Alimentele care contin o cantitate semnificativa de calciu sunt esentiale in ultima etapa a sarcinii. Bebelusul in crestere are nevoie de calciu pentru dezvoltarea oaselor puternice. Branza, iaurtul, migdalele, lintea si legumele cu frunze verzi sunt alegeri bune.
Alimente bogate in fier. Deficitul de fier este o problema majora cu care se confrunta femeile in trimestrul al treilea de sarcina. Chiar daca iau suplimente de fier, gravidele ar trebui totusi sa-si constituie dieta din alimente bogate in acest mineral pentru a preveni cat mai mult posibil anemia. Fierul este disponibil in stafide, broccoli, pui, mazare, fructe de padure, oua, peste, seminte de chia, etc.
Alimente cu vitamina C. Toate gravidele ar trebui sa consume cat mai multe rosii, conopida, broccoli si portocale. Acestea nu sunt doar niste alimente bogate in vitamina C, un nutrient esential pentru un sistem imunitar cat mai puternic, dar sunt, de asemenea, grozave pentru piele.
Alimente bogate in acid folic. Acidul folic este vital pentru cresterea bebelusului in burtica mamei, in special pentru dezvoltarea coloanei vertebrale. De regula, medicii recomanda gravidelor suplimente cu acid folic si, in acelasi timp, un consum cat mai bogat in alimente care contin aceasta vitamina, in special fasole, naut si legume cu frunze verzi.
Alimente cu vitamina A. Vitamina A este necesara atat pentru sanatatea ochilor bebelusului, cat si pentru sanatatea ochilor viitoarei mame. Alimentele precum cartoful dulce, morcovul si spanacul sunt pline de vitamina A.