28/02/2019 De razvan 0

Este normal sa nu-ti mai creasca parul in timpul sarcinii?

Daca toate schimbarile hormonale si modificarile corpului prin care trece o femeie insarcinata nu sunt de ajuns, ei bine incetinirea cresterii parului pare a fi cireasa de pe tort. Stresul, durerile de picioare, incontinenta urinara si starile de rau de dimineata sunt, cu siguranta, suficiente, dar cand incepi sa observi ca parul tau refuza sa mai creasca, sarcina ti se va parea foarte suparatoare.

Dar nu trebuie sa te panichezi si sa renunti la visul de a avea copii. Sarcina trebuie privita ca pe o perioada frumoasa, ce iti va aduce cea mai minunata faptura in sanul familiei tale, copilasul tau!

In ceea ce priveste incetinirea cresterii parului, haide sa vedem ce legatura exista intre sarcina si aceasta.

A incetat parul sa creasca in perioada sarcinii?

Nu in totalitate, dar sarcina, cu siguranta, contribuie la incetinirea cresterii parului. In orice moment, 85% din parul nostru creste. Acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de par anagen, iar restul de 15% este cunoscut sub numele de par telogen, par care sta pe loc.

Fiecare folicul de par dezvolta, de regula, par anagen pentru aproximativ 4 ani si apoi se odihneste timp de circa 4 luni. La aproximativ 2-3 luni, parul care se odihneste cade, astfel incat parul nou poate creste in locul sau. Odata ce noul par anagen apare, acesta impinge parul telogen pentru a-si face loc.

In timpul sarcinii, parul tinde sa mearga mai mult in faza de repaus; nu mai pierzi la fel de mult par ca de obicei. Acesta este motivul pentru care atat de multe femei au experiente grozave legate de par in timpul sarcinii. Multe spun ca parul lor nu a fost niciodata atat de bogat si de des.

Unele femei observa, de asemenea, o schimbare in structura parului lor; acesta va deveni mai ondulat sau mai drept, mai intunecat sau chiar mai deschis decat de obicei. Asadar, pregateste-te sa observi diverse schimbari in podoaba ta capilara atunci cand esti gravida.

Ce altceva poate cauza schimbari in cresterea parului?

Cand o persoana trece printr-un soc sau printr-o schimbare care ii determina corpul sa-si modifice echilibrul obisnuit, cresterea parului va fi cel mai probabil afectata. Astfel, in loc sa existe raportul normal de 85% par anagen si 15% par telogen, vom avea situatii complet diferite. Majoritatea parului va intra intr-o faza telogena (de odihna), facand ca restul de 15% din par sa faca toata munca activa pentru intinerirea parului.