08/06/2019 De razvan 0

Este normal sa slabesc cand sunt gravida?

Te astepti ca numerele afisate pe ecranul cantarului sa inceapa sa urce dupa ce ai aflat ca esti insarcinata, asa ca este normal sa iti faci griji daca acestea vor ramane constante sau mai ales daca vor scadea. Dar scaderea in greutate la inceputul sarcinii este, de fapt, destul de normala, mai ales daca ai stari de greturi dimineata.

Iata, mai pe indelete, ce ar trebui sa stii despre pierderea in greutate in timpul sarcinii si cand este normal sa apara:

Pierderea in greutate in primul trimestru de sarcina:

In jur de 80% dintre mamele care au parte de greturi sau de stari de rau in primul trimestru de sarcina tind sa manance mai putin sau prefera sa consume mancaruri mai usoare, prin urmare ele ajung sa piarda usor in greutate. Daca si tu esti in aceasta situatie, trebuie totusi sa te asiguri ca pierderea acelor catorva kilograme nu va avea niciun impact asupra dezvoltarii copilasului pe care il porti in pantece. De asemenea, trebuie sa stii ca in primele trei luni de sarcina oricum nu trebuie sa iei prea mult in greutate. De fapt, femeile cu o greutate normala nu ar trebui sa ia mai mult de doua – patru kilograme in primul trimestru de sarcina. Pana in saptamana a 14-a, starile de greata ce apar dimineata ar trebui sa dispara, iar apetitul sa se reintoarca mai puternic ca niciodata. In acest moment, majoritatea femeilor care au pierdut in greutate in primele luni de sarcina vor incepe sa isi recapete kilogramele pierdute si apoi sa castige altele si altele.

Pierderea in greutate in perioada primului trimestru de sarcina ar trebui sa fie un fapt alarmant doar atunci cand devine semnificativa si reprezinta mai mult de 10% din greutatea totala a corpului. Daca se intampla acest lucru, ar trebui cerut ajutorul medicului, care cel mai probabil va prescrie niste medicamente pentru usurarea greturilor de dimineata, astfel incat sa poti manca din nou si sa incepi sa iei in greutate in mod sanatos.

Pierderea in greutate in cel de-al doilea si in cel de-al treilea trimestru de sarcina:

Daca se intampla sa dai jos cateva kilograme dupa ce ai intrat deja in cel de-al doilea trimestru de sarcina sau chiar mai tarziu, atunci ar trebui sa iei problema in serios si sa vorbesti cu medicul pentru a face un nou set de analize in asa fel incat sa depistati eventuala problema. In mod normal, o femeie insarcinata ar trebui sa ia in jur de 16 kilograme pana la finalul sarcinii. Daca numarul de kilograme este mult mai mic, anunta medicul!

Nu incerca sa tii o cura de slabire sau sa te abtii de la mancare in timpul sarcinii!

Chiar daca sesizezi ca ai luat prea mult in greutate in perioada sarcinii, nu ar trebui in niciun caz sa adopti vreo dieta nebuneasca sau sa faci prea mult sport in incercarea de a mai da jos cateva kilograme. Cel mai indicat este sa renunti la alimentele cu multe calorii, in special la dulciuri si la fast food, in favoarea alimentelor sanatoase, dintre care nu ar trebui sa lipseasca fructele, legumele sau carnea.