gravida-la-volan
21/05/2014 De Mihaela Turcu Oprit

Este sanatos sa conduci in timpul sarcinii?

Conform unui studiu recent, femeile insarcinate prezinta un risc mai crescut de a fi implicate in accidente auto decat femeile care nu au copii in masina. Acest lucru este valabil in special pentru gravidele aflate in al doilea trimestru de sarcina.

gravida-la-volan

Acest studiu a fost realizat de un grup de cercetatori canadieni care au folosit un esantion de mai mult de 500,000 de femei pe o perioada de 6 ani (2006-2011). Ei au comparat riscul de accident inainte si dupa sarcina. Cu trei ani inainte de sarcina, femeile au fost implicate in 177 de accidente de masina pe luna. In timpul sarcinii, numarul a crescut la 252 de accidente lunar. O crestere semnificativa am putea spune.

Acest rezultat confirma faptul ca „nivelul hormonal, schimbarile aparute in creier dar si alte efecte ale sarcinii pot afecta viitoarele mame mai mult decat isi pot ele imagina” a declarant doctorul Donald Redelmeier, din cadrul Universitatii din Toronto.

Am in grija femei insarcinate care ma intreaba lucruri destul de neobisnuite despre sporturi extreme precum scuba diving, zborul cu avionul sau baile fierbinti insa nu am fost niciodata intrebat despre siguranta in trafic, in ciuda faptului ca este o amenintare mult mai mare pentru mama si pentru copil,” a mai declarat specialistul.

De fapt, accidentele auto sunt cauza numarul 1 a deceselor fetale, ce vin ca o consecinta a traumei traita de mama. In fiecare an, in Statele Unite se produc aproximativ 15 milioane de accidente auto cu 2,5 miloane de victime.

Studiul lui Redelmeier a inregistrat femei care au nascut in Ontario, Canada si au fost implicate in accidente auto grave care au avut consecinte serioase. Desi riscul este mai mare in al doilea trimestru, acesta se extinde si spre sfarsitul sarcinii. Cercetatorul a spus ca acest lucru se poate datora schimbarilor fizice care devin mai evidente aproape de-al treilea trimestru. In aceasta perioada femeile sunt inconjurate de familie si prieteni care le preseaza sa fie mai precaute.

In timpul celui de-al doilea trimestru, femeile se simt foarte bine. Acest lucru le da un sentiment fals de siguranta. Astfel ca se zbat sa termine treburile cat mai repede inainte de venirea bebelusului„.

Atentie, insa: studiul nu sugereaza ca femeile ar trebui sa renunte la condus in timpul sarcinii. Trebuie doar sa fie mai atente!

Sfat echipa testsarcina.com: Evitati folosirea telefonului mobil, in timp ce conduceti. Folositi un Suport auto universal Avantree

Ce parere aveti despre acest studiu?