16/04/2019 De razvan 0

Folosirea antibioticelor in timpul sarcinii

Multe femei care isi doresc sa devina mamici isi pun intrebarea: „Este sigur sa iei antibiotice in timpul sarcinii?”. Ei bine, raspunsul este da si nu. Depinde. Unele antibiotice sunt sigure pe parcursul sarcinii, in timp ce altele prezinta riscuri pentru fatul in curs de dezvoltare, putand cauza, de asemenea, avort spontan.

Cu toate acestea, inca nu exista suficiente informatii cu privire la siguranta sau riscul potential al antibioticelor asupra sarcinii. Daca esti foarte bolnava, iar un anumit antibiotic este singurul lucru care te poate ajuta sa iti imbunatatesti starea de sanatate, este posibil sa trebuiasca sa il iei in ciuda riscului potential pentru copilul din burtica. In unele cazuri, netratarea bolii poate fi mai riscanta pentru sanatatea bebelusului decat expunerea la un antibiotic.

Mai mult, la fel ca in cazul oricarui medicament, siguranta unui anumit antibiotic depinde nu numai de caracteristicile medicamentului in sine ci si de doza, de timpul de tratament si de varsta sarcinii.

Cu atat de multe antibiotice disponibile, este imposibil sa le enumeram pe toate aici. Dar antibioticele obisnuite care sunt in general considerate sigure in timpul sarcinii sunt penicilinele (cum ar fi amoxicilina si ampicilina), eritromicina si cefalosporinele (cum ar fi cefalexina).

Unii experti banuiesc ca medicamentul metronidazol (utilizat pentru tratarea unora dintre infectiile vaginale, cum ar fi vaginoza bacteriana si trichomoniaza) pot provoca malformatii congenitale. Cercetarile noi insa nu sustin acest lucru, iar acum metronidazolul este considerat sigur in majoritatea cazurilor.

Daca ai avut recent infectii ale tractului urinar sau daca infectia a ajuns la rinichi, medicul ti-ar putea recomanda sa iei nitrofurantoina pentru restul sarcinii pentru a preveni o alta infectie. Trebuie sa intrerupi administrarea acestui medicament la aproximativ 36 de saptamani (sau imediat dupa ce ai intrat in travaliul prematur) deoarece exista un risc foarte mic de a distruge o parte din celulele rosii ale bebelusului daca il iei dupa nastere.

Trimetoprimul este un ingredient des intalnit in medicamentele utilizate pentru tratarea infectiilor tractului urinar. Acesta insa nu este o optiune buna in timpul sarcinii, deoarece blocheaza efectele acidului folic. Acidul folic este esential in timpul sarcinii si preconceptiei, avand calitatea de a reduce riscul copilului de a dezvolta tulburari neuronale si alte defecte congenitale.

Daca nu ai alta optiune si trebuie sa iei unul dintre aceste medicamente, asigura-te ca iei si vitamina prenatala necesara zilnic in timpul sarcinii. Cercetarile sugereaza ca administrarea unui supliment zilnic de acid folic de cel putin 400 micrograme (vitaminele prenatale contin, in general, de doua ori aceasta cantitate) poate depasi efectul de blocaj al trimetoprimului.

Antibioticele pe care ar trebui sa le eviti cu desavarsire in timpul sarcinii sunt streptomicina (utilizata pentru tratamentul tuberculozei), care poate provoca pierderea auzului la copil si tetraciclina (inclusiv minociclina, doxicilina si oxitetraciclina), utilizata pentru tratarea acneei si a infectiilor respiratorii. Daca iei tetraciclina in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina, risti decolorarea dintiilor copilasului in curs de dezvoltare.