04/01/2017 De Anca M 0

Ghid de creştere şi dezvoltare a copilului

Creşterea şi dezvoltarea copilului din momentul fecundării ovulului de către spermatozoid până la a atinge stadiul de adult sunt unele dintre marile miracole ale creaţiei.

Iată, pe scurt, care sunt etapele dezvoltării fizice şi psihice din prima parte a vieţii puiului tău:

  1. Perioada prenatală – se întinde de la concepţie până la naştere. Este perioada în care se formează structura fundamentală a organismului uman.
  2. Nou-născut (0-28 zile), perioada de adaptare la viaţa extrauterină, necesitând o supraveghere atentă din partea familiei şi a cadrelor medicale.
  3. Sugar (o lună – un an), copilul are un ritm intens de dezvoltare, cu creştere în greutate şi lungime. Se dezvoltă ataşamentul faţă de părinţi şi are loc o creştere rapidă a abilităţilor motorii, existând, de asemenea, şi capacitatea de învăţare şi memorare.

    Foto Flickr

  4. Copil mic (ante-preşcolar, prima copilărie), perioadă care începe de la vârsta de un an şi durează până la 2 ½ – 3 ani, când se termină apariţia dentiţiei de lapte. În acestă etapă ritmul creşterii în greutate şi lungime este uşor încetinit. Apare limbajul şi se conturează conştiinţa propriei persoane.
  5. Preşcolar (a doua copilărie), cuprinde perioada de la 2 ani şi jumătate – 3 ani până la 6-7 ani, moment în care începe să apară dentiţia permanentă. Această perioadă se caracterizează printr-o creştere relativ lentă (2 kg şi 5-7 cm/an), ajungând ca la 5 ani greutatea să fie de şase ori mai mare decât cea de la naştere, iar lungimea dublându-se la 4 ani. Creşte forţa fizică, apar independenţa şi autocontrolul. Se dezvoltă creativitatea şi imaginaţia.
  6. Școlarul (7-18 ani), perioadă cu dezvoltare relativ lentă (1,5 kg şi 4-5 cm/an) la început, apoi accentuată in prepubertate şi pubertate. În această etapă se disting două perioade: A. Școlarul mic sau cea de-a treia copilărie (7-11 ani), apare gândirea logică şi se îmbunătăţesc abilităţile lingvistice. B. Perioada pubertară. Începe la fetiţe la 11-12 ani, iar la băieţi la 12-13 ani, fiind caracterizată de modificări importante privitoare la caracterele sexuale primare, precum şi apariţia caracterelor sexuale secundare. Modificările fizice sunt rapide şi profunde tocmai datorită schimbărilor la nivel hormonal. Este perioada în care organismul atinge maturitatea sexuală. Tranziţia de la imaturitate la definitivarea capacităţii reproductive implică modificări complexe şi dinamice atât fizice, dar şi psihologice şi comportamentale. Perioada este marcată de instalarea menstruaţiei la fete şi de prima poluţie la băieţi. Pubertatea, care se derulează de-a lungul a 4-5 ani, cuprinde trei subetape: prepubertatea, pubertatea propriu-zisă şi post-pubertatea (adolescenţa). Adolescenţa este cuprinsă la fete între 14 şi 20 de ani, iar la băieţi între 16 şi 22 de ani, realizând trecerea de la stadiul copilăriei la cel de adult.