23/03/2016 De Dana Rusu 0

Graviditatea si animalutele de companie

Desi perioada sarcinii este una dintre cele mai frumoase perioade in viata femeilor, sensibilizarea organismului le determina sa aiba o grija sporita in ceea ce priveste mediile cu care iau contact, iar aici ne gandim si la animalele de companie.

Multi oameni detin acasa un catel, o pisica, papagali sau reptile pe care le iubesc si le trateaza ca pe membri ai familiei. Cu toate acestea, atunci cand femeia din casa este in perioada sarcinii, orice expunere, aparent nesemnificativa, la blana catelului, litiera pisicii sau gainatul porumbeilor de la geam, poate afecta grav atat sanatatea ei cat si pe cea a fatului.

Ce sa eviti atunci cand esti insarcinata si ai un animal de companie

Probabil stii deja ca animalele, ca si oamenii, sunt purtatori de paraziti, dintre care unii se pot transmite la om chiar si prin aer. Astfel, trebuie sa te asiguri ca animalutul tau este vaccinat corespunzator de catre medicul veterinar, precum si deparazitat la zi. Poti consemna si verifica aceste detalii chiar in carnetul de sanatate al animalului.

Evita, pe cat posibil, sa iei contact cu litiera pisicii, rugand alt membru al gospodariei sa se ocupe de curatarea acesteia.

Spala-te pe maini dupa un contact indelungat cu animalul, de exemplu dupa ce smotocesti catelul sau mangai pisica. Nu uita sa scurtezi gherutele ascutite ale pisicii tale.

Colivia si imprejurimile in care zboara papagalii tai in casa trebuie mentinute curate si dezinfectate pentru a preveni inhalarea sporilor periculosi in aceasta perioada de sensibilitate crescuta a organismului tau.

Ai grija atunci cand te joci cu un animalut de talie mai mare pentru ca trebuie sa eviti socurile la nivelul abdomenului, in care se dezvolta fatul.

Intotdeauna, cand cureti personal diverse obiecte folosite de animalele tale de companie, foloseste manusi de protectie.

Nu in ultimul rand, tine in incaperi diferite animalele (si obiectele cu care acestea intra in contact) si alimentele consumate in gospodarie.

Beneficiile animalului de companie pe perioada sarcinii

Ca fapt demonstrat si de numerosi cercetatori de-a lungul timpului, prezenta animalelor de companie pe timpul sarcinii are multe efecte benefice. Aici includem, pe primul loc, imbunatatirea starii de spirit, reducerea stresului emotional si cresterea nivelului de vitamina D, dar sa nu uitam ca toate acestea ajuta si la intarirea sistemului imunitar.