27/02/2017 De Anca M 0

Am implanturi mamare, pot să alăptez?

Multe dintre femeile moderne îşi doresc să îmbunătăţească ceea ce le-a oferit natura şi apelează la chirurgia plastică pentru a obţine o dimensiune mai atrăgătoare a sânilor. Apoi vine momentul sarcinii şi o întrebare stă pe buzele fiecăreia dintre ele: Pot să mai alăptez după operaţia de mărire a sânilor?

Încă de acum 16 ani, specialiştii de la Academia Americană de Pediatrie ne-au dat vestea cea bună, alăptarea nu este incompatibilă cu intervenţia de augmentare a sânilor, mai ales dacă sunt practicate anumite tipuri de incizii. Totuşi, există avantaje şi dezvantaje ale acestei situaţii. Avantajul ar fi că ai sânii pe care ţi i-ai dorit, ba chiar sunt mai mari după naştere. Despre dezavantaje vom discuta în continuare.

O asemenea intervenţie presupune introducerea unor săculeţi umpluţi cu gel siliconic sau cu soluţie salină sub glanda mamară după efectuarea unor incizii la nivelul sânului.

În urma acestor incizii, mamelonul poate rămâne cu o sensibilitate mai mare sau mai scăzută decât ar trebui să fie în mod normal.

Sursa foto Wikimedia

Imediat după momentul naşterii, sânii tăi încep să produca laptele necesar hrănirii bebeluşului, uneori atât de mult, încât se poate ajunge la angorjarea lor (umplerea excesivă a sânilor cu lapte). Acest fenomen poate să apară în primele 3-5 zile după naştere, după producerea colostrului, când există un dezechilibru între cantitatea de lapte produsă şi nevoile bebeluşului. Situaţia este chiar mai neplăcută atunci când sunt prezente şi implanturile, deoarece volumul sânilor creşte foarte mult şi devin tensionaţi şi dureroşi.

O altă complicaţie care poate să apară în timpul alăptării este mastita, o inflamaţie a sânilor ce este însoţită de dureri, febră şi frisoane. Aceasta poate fi prezentă chiar şi la mamele care nu au suferit intervenţia de mărire de sâni, doar că este mult mai intensă la cele cu implanturi mamare.

Spuneam mai devreme că anumite tipuri de incizii sunt compatibile cu alăptatul la sân. Cele făcute sub sân sau axilar nu ar trebuie să creeze nicio problema, deoarece, în cazul lor, probabilitatea de lezare a formaţiunilor nervoase este foarte redusă. Dacă incizia este realizată în jurul areolei mamare (de tip “smile”) pentru a fi mai puţin vizibilă, acest fapt creşte probabilitatea să existe leziuni mai mari ale nervilor şi, implicit, determinarea unor dificultăţi în alăptare.

Alăptarea este direct legată de integritatea formaţiunile nervoase de la nivelul sânului, întrucât ele determină producerea laptelui atunci când acesta este stimulat.

Evident, îţi vei da seama de existenţa acestor probleme doar după ce vei începe să alăptezi. Dacă îţi simţi mamelonul sensibil, vei avea şanse destul de mari să produci o cantitate suficientă de lapte şi să poţi alăpta normal.

Dacă nu reuşeşti să produci suficient lapte, atunci va trebui să apelezi la suplimentarea hranei bebeluşului prin lapte formula.

Informează neonatologul şi pediatrul despre intervenţia pe care ai suferit-o la sâni pentru a obţine sfaturile cele mai competente şi pentru a te ajuta în cazul dificultăţilor de alăptare. Dacă augmentarea a fost aplicată unor sâni hipoplazici (nedezvoltaţi), este foarte posibil să ai probleme în producerea laptelui, deoarece glanda mamară nu este suficient de dezvoltată. Utilizează o pompă de sân după fiecare alăptat pentru a stimula producţia de lapte.

O altă situaţie care sperie mamele cu implanturi este dacă substanţa conţinută de acestea poate trece în lapte. În cazul în care, în mod accidental, implantul s-ar sparge, iar conţinutul acestuia ar trece în corpul mamei, laptele nu poate fi contaminat. Moleculele de silicon au o dimensiune mult prea mare pentru a putea trece prin ţesutul mamar şi prin conductele de lapte, iar soluţia salină (care înseamnă apă şi sare) nu afectează în vreun fel sănătatea bebeluşului.

Dacă te gândeşti la o operaţie de augmentare de sâni, dar, în acelaşi timp, îţi doreşti şi să devii mamă, ar fi indicat să amâni intervenţia până la naşterea ultimului copil. Doar în acest fel vei putea preveni apariţia problemele despre care am discutat mai sus. În plus, trebuie să reţii că forma şi dimensiunea sânilor se schimbă foarte mult după fiecare sarcină şi alăptare.