29/04/2017 De Anca M 0

În cât timp scapi de greutatea acumulată în timpul sarcinii

Una din preocupările cele mai frecvente ale proaspetelor mămici este cum vor reuşi să scape cât mai rapid de kilogramele în plus acumulate pe durata sarcinii.

Dacă ai avut o greutate normală înainte de a rămâne însărcinată şi ai luat în plus doar atât cât a fost necesar pentru dezvoltarea normală a bebeluşului, nu ar trebui să-ţi faci prea multe probleme.

O bună parte din aceste kilograme dispar imediat după momentul naşterii.

Mamele ce au acumulat o greutate normală în timpul sarcinii reuşesc să piardă jumatate din excesul ponderal în primele şase săptămâni de la naştere. Greutatea bebeluşului este în jur de 3 kilograme (mai mult sau mai puţin), la care se adaugă lichidul amniotic, placenta, retenţia de fluide, depozitele de grăsime, care mai înseamnă încă 3.5 – 5 kg.

Pentru a slăbi sănătos şi a nu afecta lactaţia, ţine minte că restul kilogramelor în plus ar trebui să le pierzi în circa nouă luni, căci tot în acelaşi timp le-ai acumulat. O alimentaţie sănătoasă asociată cu un program de exerciţii fizice regulate, dar şi alăptarea exclusivă la sân reprezintă cea mai sigură şi mai sănătoasă cale de a slăbi după naştere.

Sursa foto Flickr

Nu este deloc indicat să adopţi acum o dietă hipocalorică, mai ales că vei avea nevoie de destulă energie pentru a-ţi îngriji bebeluşul şi pentru a putea rezista cu brio în perioada ce urmează după naştere. Dacă vei avea răbdare, vei fi surprinsă să constaţi cât de repede îţi vei recupera silueta de dinainte de sarcină în mod natural, mai ales dacă vei alăpta cel puţin şase luni, aşa cum este normal.

Mănâncă porţii mici, la intervale regulate, iar mesele tale ar trebui să fie alcatuite acum din fructe, legume, cereale integrale şi carne slabă. De asemenea, consumă produse lactate degresate. Evită tentaţiile nesănătoase (fast-food, prăjeli, grăsimi, băuturi răcoritoare etc.) şi mănâncă doar atunci când îţi e foame.

Practică cel puţin două ore pe săptămână de activitate fizică aerobică moderată (30 de minute pe zi, cel puţin 4 zile pe săptămână).

Dacă totuşi vei întâmpina dificultăţi în pierderea greutăţii acumulate pe timpul sarcinii, cel mai bine este să te adresezi unui nutriţionist, care îţi va indica cea mai potrivită metodă de a slăbi sănătos.

A preveni este întotdeauna cel mai simplu lucru, de aceea alege să te alimentezi sănătos pe timpul sarcinii (nu mânca „pentru doi”), astfel încât să poţi controla greutatea pe care o vei câştiga, să ai un copil sănătos şi să-ţi fie uşor să revii la greutatea iniţială după naştere.