13/01/2019 De razvan 0

Infectii in timpul sarcinii care ar putea sa afecteze bebelusul

De-a lungul vietii, cu totii ne confruntam cu diferite virusuri si bacterii. Ca parte a mecanismului de aparare, organismul produce anticorpi pentru a ajuta la combaterea infectiilor.

Cu toate acestea, in timpul sarcinii, organismul unei femei nu mai este atat de puternic, astfel ca devine mai sensibil in fata virusurilor si bacteriilor, motiv pentru care trebuie sa ia cateva masuri de protectie suplimentare.

Acest articol se refera la infectiile care pot provoca probleme in timpul sarcinii, simptomele acestora si ce trebuie sa faci pentru a-l proteja pe bebelus.

Varicela. Varicela in timpul sarcinii poate fi deosebit de periculoasa atat pentru mama cat si pentru bebelus, prin urmare este extrem de importanta apelarea la medicul specialist la aparitia primelor simptome.

Aproximativ 95% dintre femei sunt imune la infectiile cu varicela. Dar daca nu ai mai avut niciodata aceasta boala si vei intra in contact cu un copil sau cu un adult care o are, vorbeste imediat cu medicul de familie sau cu obstetricianul. Un test de sange va releva daca esti sau nu imuna la varicela.

Streptococul de grup B. Circa 30% dintre oameni sunt purtatori de streptococ de grup B, dar rareori aceasta bacterie cauzeaza simptome sau probleme. La femei, bacteria se gaseste in intestin si vagin.

In majoritatea cazurilor, aceasta nu provoaca probleme, dar exista un risc mic de infectare a copilului, de obicei chiar inainte de travaliu sau in timpul travaliului, caruia ii poate cauza o boala grava. Prin urmare, medicii administreaza antibiotice femeilor cu aceasta bacterie, in timpul travaliului, pentru a reduce riscul de infectare a bebelusului.

Hepatita B. Hepatita B este un virus care afecteaza ficatul. Multe persoane purtatoare a acestui virus nu au niciun simptom, dar pot infecta alte persoane.

Virusul se raspandeste, de regula, prin contactul sexual neprotejat si prin contactul direct cu sangele infectat. Daca esti insarcinata si ai hepatita B, este foarte probabil ca infectia sa se transmita la bebelus.

Bebelusii care sunt expusi acestui risc ar trebui sa primeasca un vaccin impotriva hepatitei B la nastere pentru a preveni infectia si afectiunile hepatice grave ulterior in viata. Imunizarea la nastere este eficienta in proportie de 95%. Sunt administrate doze suplimentare in saptamana a 4-a, 8-a, 12-a si a 16-a si o doza finala la implinirea de un an.

Hepatita C. Virusul hepatitei C, la fel ca virusul hepatitei B, infecteaza ficatul. Multe persoane cu hepatita C nu au simptome si nu sunt constiente ca sunt infectate. Virusul se transmite prin contact direct cu sangele infectat sau prin sex.

Daca ai hepatita C, poti transmite infectia copilasului tau din burtica, desi riscul este mult mai mic decat in cazurile virusurilor hepatitei B sau HIV. Daca insa este infectat, copilasul va fi tratat la nastere.

Herpesul genital. Infectia cu herpes genital poate fi periculoasa pentru un nou-nascut. Aceasta se transmite prin contact genital cu o persoana infectata sau prin sex oral cu cineva care are herpes oral si se manifesta prin aparitia unor umflaturi apoase si dureroase la nivelul organelor genitale.

Tratamentul este disponibil daca prima infectie survine in timpul sarcinii. Daca prima infectie apare aproape de sfarsitul sarcinii sau in timpul travaliului, poate fi recomandata o cezariana pentru a reduce riscul de transmitere a herpesului la copil.