26/03/2019 De razvan 0

Ingrediente din produsele cosmetice pe care ar trebui sa le eviti cand esti insarcinata

Tocmai ai aflat ca esti insarcinata, asa ca ti-ai propus sa iti schimbi stilul de viata, eliminand alimentele nesanatoase din frigider si produsele de curatenie cu substante chimice puternice. Dar trusa de machiaj ai verificat-o?

Adevarul este ca in acele tuburi si sticlute cu aspect inofensiv din trusa de machiaj ar putea fi pline cu substante chimice potential toxice pentru sarcina si fat. Chiar si produsele cu etichete precum „natural” sau „organic” ar putea contine ingrediente daunatoare. Si, din moment ce pielea ta absoarbe aproximativ 60% din ceea ce ai pus pe ea, va trebui sa fii extra-atenta! Asadar, ce este de facut?

Incepe prin a citi fiecare ambalaj si eticheta a produselor cosmetice pe care le ai. Tine minte ca primele trei ingrediente enumerate vor fi cele mai active. De asemenea, cu cat lista de ingrediente este mai mica, cu atat este mai putin probabil sa ai o reactie adversa.

Iata o lista cu cateva ingrediente intalnite frecvent in produsele cosmetice, pe care insa ar trebui sa le eviti atunci cand esti gravida si cand alaptezi:

Parabeni. Acesti agenti de conservare (cunoscuti, de asemenea, ca propilparabeni, butilparabeni, metilparabeni si izopropilparabeni) sunt utilizati, de obicei, in fonduri de ten si in rujuri pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor. Parabenii insa cresc riscul de aparitie a problemelor de dezvoltare a bebelusilor, fiind totodata un pericol pentru sistemul lor neurologic si imunitar.

Retinol. Aceasta forma de vitamina A (cunoscuta si sub numele de retinyl palmitate, acid retinoic si tretinoin) se gaseste in fonduri de ten si in rujuri, in special in cele anti-imbatranire. Din pacate, prea mult retinol este legat de malformatiile fetale si de nasterile premature. Ideal ar fi ca femeile gravide sa evite complet acest ingredient.

Parfum. Unele companii de cosmetice utilizeaza substante potential periculoase in multe produse aparent sigure. In aceasta categorie intra ftalatii, care sunt asociati cu defectele sistemului reproducator la baieti, citralul, eugenolul, cumarina si geraniolul, toate putand cauza alergii si dermatite de contact.

Conservanti. Unii agenti de stabilizare, cum ar fi fenoxietanolul si benzoatul de benzil, nu dauneaza sistemului reproducator sau fatului, dar pot agrava pielea deja sensibila.

Toluen. Aceasta neurotoxina poate avea un impact sever asupra sistemului nervos. Este, de asemenea, legata de ameteli si de iritatii ale corpului, inclusiv de problemele de reproducere.

Formaldehida. Formaldehida poate cauza cancer. Suficient spus.

Ftalat de dibutil. Acest ftalat este un distrugator al hormonilor. Expunerea la concentratii mari poate provoca probleme de producere a hormonilor la un fat in curs de dezvoltare.