29/04/2017 De Anca M 0

Mai multă vitamina D în timpul sarcinii, o dezvoltare musculară mai bună pentru copilul tău

Un nivel crescut al vitaminei D pe durata sarcinii determină o mai bună dezvoltare a musculaturii copilului până la vârsta de patru ani, a constatat un studiu al Universităţii Southhampton din Marea Britanie.

Studiul, publicat în 2014 în revista Endocrine Research, a urmărit dezvoltarea a 678 de copii după naştere şi a constatat că nivelurile de vitamina D din perioada intrauterină au fost determinante pentru forţa musculară dezvoltată de aceştia până la patru ani.

Echipa de cercetători de la Universitatea Southampton concluzionează şi faptul că dezvoltarea musculară căpătată intrauterin s-ar putea păstra chiar pe durata întregii vieţi a copilului.

Studiile efectuate de aceştia s-au desfăşurat cu scopul de a urmări eficienţa suplimentelor prenatale.

Cea mai mare parte a cantităţii de vitamina D este sintetizată în mod natural de către piele, atunci când este expusă la soare, dar ea poate fi suplimentată în timpul sarcinii prin administrarea de vitamine prenatale.

În ultima perioadă, tot mai mulţi specialişti vorbesc despre faptul că deficitul de vitamina D este legat în mod direct de o serie de afecţiuni cronice.

Sursa foto Flickr

Un nivel insuficient de vitamina D în organism poate cauza dureri la nivelul oaselor și slăbiciune musculară. Cel mai frecvent, aceste semnale sunt resimţite în perioada iernii, când adulţii simt un disconfort în oase și mușchi și articulaţiile sunt un pic mai rigide când se trezesc dimineaţa.

Cercetătorii de la Universitatea Southampton au investigat impactul pe care această “vitamină a soarelui” îl are asupra dezvoltării copilului încă din perioada intrauterină.

Ei au urmărit nivelurile de vitamina D la mame pe durata a 34 de săptămâni de sarcină şi apoi au comparat rezultatele cu cele obţinute după măsurarea forţei musculare (prin prinderea şi strângerea unui obiect în mână) a copiilor lor la vârsta de patru ani.

Rezultatele acestor teste au arătat că mamele care prezentau un nivel ridicat de vitamina D în ultimele două trimestre de sarcină au dat naştere unor copii ce au avut o forţă musculară mult mai mare la momentul măsurării.

Deficitul de vitamina D în organism poate fi pus pe seama mai multor cauze. În primul rând, poate fi vorba de expunerea insuficientă la soare sau de lipsa din dietă a alimentelor care conţin această vitamină.

De asemenea, s-a constat că persoanele cu o piele mai închisă la culoare au o capacitate mai redusă de a sintetiza vitamina D după expunerea la soare. Motivul este cantitatea mare de melanină înregistrat în cazul acestora şi care împiedică producerea vitaminei D.

În acelaşi timp, mamele care suferă de anumite boli digestive (cum ar fi boala Crohn sau intoleranţa la gluten) sau cele supraponderale și al căror indice de masă corporală (IMC) depășește valoarea 30, pot prezenta un deficit de vitamina D.

Vitamina D poate fi găsită în alimente precum peștele gras (somon, ton), produse lactate, cereale fortificate sau gălbenușuri de ou.