grayscale photography of crying woman
25/08/2022 De Dana 0

Mituri frecvente despre depresia postnatala

Exista multe conceptii gresite pe care le auzim frecvent despre depresia postnatala, ceea ce duce la neintelegeri si confuzie. Depresia postnatala este diferita de depresia generala si este atribuita unei scaderi bruste a nivelurilor de estrogen si progesteron, lipsei de somn si altor dificultati legate de nasterea unui copil.

Miturile despre depresia postnatala pot fi legate de simptome specifice, de prevalenta acesteia sau de tratamentul ei. De asemenea, pot genera stigmatizare, impiedicandu-le pe multe dintre femeile afectate sa caute ajutor sau tratament. Este important sa se faca distinctia intre miturile si adevarurile depresiei postnatale pentru a creste intelegerea si constientizarea, in asa fel incat mamicilor sa nu le fie rusine sa caute tratamentul de care au atata nevoie.

Acestea fiind spuse, iata care sunt cele mai frecvente mituri despre depresia postnatala:

Mit: Depresia postnatala apare intotdeauna in primele luni dupa nastere.

Adevar: Depresia postnatala poate aparea in orice moment in timpul primului an dupa nasterea copilului.

Debutul depresiei postnatale poate varia de la femeie la femeie, dar apare de obicei la trei pana la patru luni dupa nasterea bebelusului. Unele fluctuatii ale dispozitiei emotionale sunt normale in primele saptamani, dar sunt trecatoare si se rezolva in scurt timp. Daca starea de spirit este foarte joasa, de lunga durata si se inrautateste dupa cateva saptamani, poate fi un indiciu al depresiei postnatale.

Depresia postnatala este continua, extrema si este posibil sa nu se dezvolte timp de multe luni dupa nasterea copilului. Cu toate acestea, se dezvolta de obicei in primele cateva luni de la aparitia micutului. Unele simptome nu apar decat la sase sau noua luni de la nasterea copilului. Depresia postnatala cu debut tardiv poate aparea la un an de la nasterea micutului.

woman in gray tank top while sitting on bed
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Mit: Depresia postnatala afecteaza doar femeile.

Adevar: Aceasta problema poate fi intalnita si in randul taticilor.

Depresia postnatala la barbati este mai putin frecventa, dar poate aparea. Tatii se pot simti neglijati atunci cand soseste un nou copil in familia lor, avand senzatia ca sunt lasati in afara procesului de atasament. De asemenea, tatii pot fi sensibili la schimbarile in relatia cu partenera lor si pot experimenta noi factori de stres financiar sau profesional. Nu in ultimul rand, tatii pot experimenta chiar schimbari hormonale, cum ar fi o scadere a testosteronului. Printre simptomele depresiei postnatale la barbati se numara tristetea, anxietatea si oboseala.

Mit: Femeile cu depresie postnatala isi ranesc bebelusii.

Adevar: Femeile cu depresie postnatala nu isi ranesc bebelusii in niciun fel.

Depresia postnatala si gandurile de a face rau unui copil nu apar aproape niciodata impreuna. O femeie este mai probabil sa se raneasca pe sine decat pe bebelusul ei daca depresia devine foarte intensa.

Depresia postnatala este adesea confundata cu psihoza postnatala, care este o tulburare grava in care mamele sufera de psihoza si pierd contactul cu realitatea, determinandu-le sa isi loveasca copiii. O persoana cu psihoza postnatala poate experimenta confuzie, dezorientare sau halucinatii.

Mit: Femeile cu depresie postnatala plang tot timpul.

Adevar: Nu toate femeile cu depresie postnatala plang des.

Simptomele acestei afectiuni pot varia de la mama la mama. Unele femei sufera doar in interiorul lor, in timp ce altele se exteriorizeaza mai mult. Unele femei sunt adesea in lacrimi, dar altele pot deveni letargice, iritabile sau suparate.

Alte femei pot experimenta fluctuatii de dispozitie care interfereaza cu capacitatea lor de a se atasa de copilul lor. De asemenea, alte femei isi pot pierde pofta de mancare, pot experimenta modele de somn perturbate, pot avea probleme de concentrare sau se pot confrunta cu o lipsa de incredere si o stima de sine scazuta.