16/03/2021 De Dana 0

Mituri pe care le auzim des despre alaptare

Sarcina si nasterea copilului sunt inconjurate de povesti si mituri transmise din generatie in generatie. Asadar, nu este surprinzator faptul ca multor mame noi li se spun mituri si despre alaptare.

In randurile de mai jos vom vorbi despre cateva dintre cele mai comune mituri legate de acest subiect si despre adevarul care sta in spatele lor.

Mit: Este normal ca alaptarea sa doara.

Adevar: Desi initierea alaptarii in primele zile poate fi, in unele cazuri, delicata si incomoda, nu ar trebui sa doara niciodata, iar disconfortul nu ar trebui sa dureze niciodata mai mult de o saptamana. Daca te confrunti cu dureri considerabile in timpul alaptarii, este posibil ca bebelusul sa nu fie atasat corect la san sau sa ai o infectie la unul sau ambii sani.

Copil, Piept, Alăptarea, Îngrijire, Băutură, Mănâncă

Mit: Nu ar trebui sa consumi mancare condimentata in timpul alaptarii.

Adevar: Acest mit deriva din gandul ca alimentele condimentate si puternice ca aroma se vor transfera prin laptele matern si vor supara bebelusul. Dar, studiile arata ca poti (si ar trebui!) sa mananci orice in timpul alaptarii. De fapt, unele studii au aratat ca bebelusilor care sunt expusi la diferite arome in uter sau in timpul alaptarii este mai probabil sa le placa acele arome cand sunt hraniti.

Mit: Bebelusul nu trebuie alaptat daca esti bolnava.

Adevar: Daca ai o raceala, gripa sau alt virus minor, continua sa alaptezi. Laptele matern ofera copilului tau cea mai buna protectie impotriva bolilor. Anticorpii din laptele matern ajuta sistemul imuntar in curs de dezvoltare al bebelusului sa combata infectiile si bolile de dupa nastere. Cu toate acestea, este important sa te asiguri ca te speli pe maini, ca eviti sa tusesti sau sa stranuti langa bebelus si ca incerci sa nu il mai saruti atata timp cat esti bolnava.

Mit: Nu poti ramane insarcinata daca alaptezi.

Adevar: Daca intretii relatii intime cu partenerul tau, este complet posibil sa ramai gravida, indiferent daca alaptezi sau nu. Cu toate acestea, ai mai putine sanse sa concepi daca te afli in primele sase luni de alaptare, pentru ca atunci menstruatia ta nu si-a revenit la normal.

Mit: Nu esti o mama buna daca nu alaptezi.

Adevar: Desi alaptarea ofera beneficii uimitoare atat bebelusului, cat si mamei, unele femei nu pot alapta din diverse motive. Asta nu inseamna ca mamele care folosesc formula de lapte sunt mame rele! Cel mai important lucru este sa oferi bebelusului tau nutrientii care sa il ajute sa creasca mare si puternic.