10/09/2018 De razvan 0

Modificari fiziologice normale in timpul sarcinii

In corpul unei gravide au loc foarte multe schimbari fiziologice normale. O femeie se poate astepta ca aceste schimbari sa aiba loc in corpul ei pe masura ce copilul din burtica ei creste tot mai mult. Mamele care au mai multi copii stiu la ce sa se astepte. Insa femeile care urmeaza sa nasca pentru prima data pot fi surprinse cu usurinta de aceste modificari, provocandu-le panica si stari de anxietate.

Iata asadar care sunt modificarile fiziologice normale in timpul sarcinii:

Modificarile din sistemul reproducator:

Uterul se mareste si se ingroasa, acest lucru avand denumirea de hipertrofie uterina. De asemenea, cervixul va deveni mai moale si va prinde o colorare usor albastruie din cauza vascularizatiei crescute, umflarii si hipertrofiei glandelor cervicale.

Ovulatia se va opri in timpul sarcinii, deoarece schimbarile hormonale suprima aceasta functie a ovarelor.

In vagin, exista o vascularitate crescuta, iar perineul si vulva devin mai moi. De asemenea, au loc niste secretii vaginale cu ph de 3,5-6 datorita cresterii productiei de acid lactic ca urmare a prezentei normale a bacilului doderlein in aceasta parte a corpului.

In plus, viitoarea mamica va simti cateva senzatii de furnicaturi in zona sanilor in primele saptamani de sarcina. Sfarcurile vor creste in marime si se vor depigmenta. De la inceputul celui de-al doilea trimestru, este de asteptat sa curga lapte din colostruri. In acelasi timp, exista o crestere a glandelor Montgomery sau a glandelor sebacee hipertrofice.

Modificarile din sistemul endocrin:

Placenta va produce hormoni precum estrogen, progesteron, gonadotropina corionica umana si lactogen uman placentar. Avand in vedere faptul ca nivelurile de estrogen si progesteron vor fi mai mari, glanda pituitara va suprima productiile de hormon luteinizant, hormonul de stimulare foliculara si oxitocina.

Modificarile din sistemul metabolic:

In timpul sarcinii, este de asteptat ca o femeie sa ia in jur de 11 -13 kilograme. Aceasta luare in greutate este justificata, printre altele, de urmatoarele: fetusul (3400 grame), sange suplimentar (1700 grame), tesut mamar (1400 grame), lichid amniotic (1000 grame), placenta (500 grame), uter (1 gram). Cresterea in greutate ar trebui sa fie, in mod ideal, consecventa. In primul trimestru, este de asteptat ca gravida sa ia 1-2 kilograme. Pana la sfarsitul celui de-al doilea trimestru, ar trebui adaugate 6-7 kilograme. Iar la sfarsitul ultimului trimestru, se mai iau inca 4-6 kilograme.

O femeie gravida va retine, in medie, 6-7 litri de apa. Va exista un metabolism crescut al proteinelor datorita necesitatilor crescute ale fatului, uterului si sangelui matern.

Actiunea normala a insulinei va fi inhibata in timpul sarcinii datorita eliberarii hormonilor de catre placenta. Studiile au scos la iveala faptul ca sarcina are potentialul de a creste sansele de aparitie a diabetului si poate agrava situatia unei gravide care are deja diabet. In timpul sarcinii exista o reducere a nivelului de glucoza, deoarece este utilizata de tesuturile materne pentru fat prin intermediul placentei.

De asemenea, gravidele au nevoie de tot mai mult fier pe durata celor noua luni de sarcina. De fapt, nevoia de fier creste cu pana la 20-40 mg zilnic. In cea de-a doua jumatate a sarcinii, fierul este transmis fetusului si depozitat in ficatul fetal pentru utilizarea ulterioara.