29/06/2017 De Anca M 0

Modificările sânilor în timpul sarcinii. Modalităţi de ameliorare a disconfortului

Pare că sânii ţi s-au mărit într-o secundă de când eşti însărcinată şi mai sunt şi foarte tensionaţi şi sensibili. Acestea sunt unele dintre cele mai comune simptome în prima parte a sarcinii, care îşi fac apariţia în jurul săptămânilor 4-7 şi persistă pe întreaga durata a primului trimestru. Modificările sânilor vor continua pe tot parcursul sarcinii, culminând cu producerea colostrului – un precursor al laptelui matern foarte bogat în nutrienţi ce va începe să se scurgă din sâni încă din săptămâna 38.

Imediat după concepţie sânii încep să se tranforme şi să te anunţe că apar schimbări în corpul tău. Simptomele resimţite la nivelul sânilor sunt asemănătoare celor de dinaintea apariţiei menstruaţiei, doar că mai pronunţat şi mai intens.

Care sunt cauzele sensibilităţii sânilor în sarcină?

Cei doi hormoni, estrogenul şi progesteronul, stau la baza tuturor modificărilor suferite de sâni în timpul sarcinii, inclusiv de disconfortul de la nivelul lor. Alţi factori implicaţi ar fi depozitele de grăsime care încep să se acumuleze şi creşterea fluxului sangvin în zona sânilor, ceea ce îi pregăteşte pentru alăptarea ce va urma în câteva luni. În timpul sarcinii, unele femei pot adăuga aproape 700 g la fiecare sân.

Foto Flickr

Modificările sânilor în sarcină

În plus faţă de senzaţia de tensiune la nivelul sânilor, vei mai remarca şi alte modificări ale acestora pe perioada sarcinii:

  • Mameloanele. Sunt sensibile, dureroase la atingere şi devin mai proeminente.
  • Areolele. Devin mai închise la culoare, posibil cu pete, şi mult mai reliefate decât în mod normal. Aceste modificări vor continua pe tot parcursul sarcinii. Apar tuberculii lui Montgomery, mici umflături care arată ca niște coșuri în jurul mameloanelor. Aceste glande sebacee hipertrofice vor secreta o substanţă uleioasă care păstrează pielea suplă și descurajează apariția bacteriilor.
  • Venele. Pot fi destul de vizibile sub pielea sânilor, dându-le acestora un aspect marmorat. Această rețea delicată de vene albăstrui este în curs de dezvoltare, pentru a permite aprovizionarea suplimentară cu sânge. Aspectul lor este mai vizibil la femeile cu un pigment mai deschis al pielii și, uneori, nu se observă la femeile cu un pigment închis sau la cele supraponderale.Ce poţi să faci pentru a reduce disconfortul de la nivelul sânilor?
  • Vestea bună este că deşi vor continua să crească, sânii nu vor mai fi dureroşi după primul trimestru. În plus, nu trebuie să te îngrijorezi în legătură cu mărimea lor, de obicei, sânii revin la dimensiunea de dinainte de sarcină la câteva luni după naştere.
  • Asigură-te că partenerul tău este conştient de situaţia prin care treci şi că îţi va atinge sânii cu mai mare grijă atunci când faceţi dragoste. Uneori, sânii pot fi atât de dureroşi, încât nu suporţi nici măcar să fii îmbrăţişată
  • Investeşte într-un sutien de bună calitate şi care să se potrivească noilor dimensiuni ale sânilor tăi. Evită pe cât posibil sutienele ce au cadru de sârmă, pentru că sunt mai puţin confortabile
  • Dacă sânii măriţi şi dureroşi nu te lasă să te odihneşti, poartă o bustieră sport din bumbac în timpul somnul
  • Evită să porți un sutien care are cusături sau dantelă în dreptul mameloanelor, pentru că pielea este sensibilă și se poate irita ușor.