10/11/2018 De razvan 0

Nastere naturala sau prin cezariana? Afla riscurile si beneficiile!

Te apropii de ziua cea mare si te gandesti la procesul prin care vei aduce pe lume bebelusul mult asteptat? Nu stii ce sa alegi intre nastere naturala sau nastere prin cezariana? Vrei sa alegi varianta cea mai sigura pentru sanatatea ta si a copilasului, evitand cat de mult riscurile?

Acest articol te poate ajuta sa scapi de unele indoieli. Aici vom vorbi atat despre beneficiile cat si despre riscurile legate de nasterea naturala si de nasterea prin cezariana.

Tot ce trebuie sa stii despre nasterea naturala:

Nasterea naturala (vaginala) este cea mai indicata metoda de a aduce pe lume un copilas. Din acest motiv, este alegerea preferata a celor mai multe mame. Odata ce ai dat nastere unui copil pe cale vaginala, sederea ta in spital este mult mai scurta. Timpul de recuperare dupa nasterea naturala este mai mic decat cel dupa o operatie de cezariana. Totodata, nasterea vaginala nu va implica nicio incizie sau cicatrici majore. Prin urmare, sansele de a dezvolta complicatii la nasterea copilului sunt mai mici.

Nasterea vaginala are multe beneficii si pentru bebelus. Copilul si corpul tau sunt programati, in mod natural, pentru nasterea vaginala. Pe masura ce bebelusul trece prin deschiderea vaginala, tot lichidul amniotic din plamanii lui va fi eliminat in mod natural. In timpul nasterii naturale, bebelusul va ingera si cateva bacterii protectoare care ii vor coloniza intestinele. Acest lucru este deosebit de important pentru sistemul sau imunitar.

Cu toate acestea, exista cateva aspecte negative legate de nasterea naturala. Aici, intregul proces depinde de modul in care este pregatit corpul mamei. Prin urmare, nu exista nicio modalitate de a programa nasterea ca atare. Pe masura ce te apropii de timpul de nastere, devii din ce in ce mai anxioasa si mai stresata. Nasterea naturala poate provoca, de asemenea, incontinenta si probleme sexuale ulterior.

Sursa foto: suntgravida.ro

Tot ce trebuie sa stii despre nasterea prin cezariana:

Nasterea prin cezariana se realizeaza cu ajutorul unei incizii efectuate prin peretele abdominal si uter. A devenit, in ultimii ani, o alegere tot mai populara in Romania.

Operatia de cezariana este planificata. Prin urmare, stii exact cand va veni pe lume copilasul tau. Poti astfel sa planifici cand te simti mai pregatita din punct de vedere mental. De asemenea, daca ai parte de o operatie de cezariana, este mai putin probabil sa suferi de incontinenta decat daca ai naste pe cale vaginala. In plus, riscul de a intampina diferite probleme de ordin sexual dupa nastere este mai mic.

Ca in cazul oricarei alte interventii chirurgicale, la operatia de cezariana exista cateva riscuri. In majoritatea cazurilor, nasterea prin cezariana este pre-planificata. Aceasta inseamna ca bebelusul nu poate fi in mod natural gata si pregatit sa iasa din uter. Nasterea prin cezariana, fiind un proces chirurgical, duce la o pierdere mai mare de sange. Utilizarea anesteziei creste riscul aparitiei complicatiilor. Mama risca, in acest timp, sa ia diferite infectii sau sa dezvolte cheaguri de sange.

Dupa interventia chirurgicala, proaspat mamica poate suferi de complicatii cum ar fi scaderea functiei intestinale, fapt ce o poate obliga sa ramana mai mult timp in spital pentru recuperare. Acest lucru poate duce, la randul sau, la complicatii legate de alaptare. Nu in ultimul rand, poate creste sansele de a suferi de depresie postnatala.