11/01/2016 De Mihaela Turcu 0

Nasterea in apa – da sau ba?

Nasterea in apa este un subiect destul de controversat in special in ziua de astazi. Specialistii inca analizeaza aceasta versiune si fiecare scoate in evidenta avantajele si dezavantajele unui astfel tip de nasteri.

Avantaje

Relaxare – apa creeaza o stare de bine, relaxand muschii ce se contracta pentru a pregati expulzarea copilului. Astfel durerile se atenueaza iar colul uterin se dilata mult mai simplu. Totodata, mama este capabila sa respire mai bine si mai usor ceea ce il ajuta pe bebelus sa experimenteze procesul mai simplu si sa iasa mai repede.

Ajuta organismul – foarte multe mame au probleme cu tensiunea arteriala atunci cand sunt in travaliu. Vestea buna e ca presiunea hidrostatica ajuta fluxul sangvin sa circule mai usor stabilizand astfel tensiunea arteriala. Totodata atat mama cat si copilul sunt monitorizati periodic reducand riscurile de declansare a unor complicatii.

Nasterea este mult mai simpla deoarece ajuta copilul sa plonjeze direct in apa, un mediu similar celui din care vine. De aceea mamele nu trebuie sa se ingrijoreze ca cei mici s-ar putea ineca.

Dezavantaje

Sursa foto: bebelu.ro

Sursa foto: bebelu.ro

Igiena este un punct foarte sensibil in acest proces. Locul si apa in care se produce nasterea trebuie sa fi avut parte de o curatenie impecabila deoarece atat bebelusul cat si mama sunt extrem de sensibili. Astfel riscul de infectie creste, iar mama si copilul pot fi in pericol.

Nu exista foarte multe clinici unde se poate practica nasterea sub apa. Avand in vedere ca viitoarele mamici sunt inca sceptice in legatura cu siguranta si eficacitatea nasterii in apa, clinicile si spitalele nu sunt dotate cu aparatura speciala pentru a avea in grija o gravida ce isi doreste sa nasca in apa.

Ce parere aveti despre nasterea in apa? Ati incercat sau ati incerca aceasta metoda?