
Nevoia de calciu in timpul sarcinii
Calciul este unul dintre mineralele cheie de care au nevoie gravidele. Alaturi de alti nutrienti, calciul este oferit de catre organismul gravidei fatului pe care il poarta in pantece in asa fel incat structurile sale, cum ar fi scheletul, sa se dezvolte in mod corespunzator.
Nevoia de calciu in timpul sarcinii variaza in functie de varsta gravidei. Daca este asimilat in cantitati prea mari sau daca este insuficient, acesta poate duce la aparitia unor complicatii. Citeste randurile de mai jos pentru a afla care este cantitatea de calciu de care este nevoie in timpul sarcinii si de ce este atat de important acest mineral.
Necesarul de calciu in timpul sarcinii:
Nevoia de calciu variaza in functie de varsta – chiar si in timpul sarcinii.
Specialistii in sanatate recomanda mamelor insarcinate si care alapteaza, in varsta de 20 de ani sau mai mult, sa consume in jur de 1000 mg de calciu in fiecare zi.
Mamele adolescente necesita ceva mai mult. Au nevoie de calciu atat pentru a-si mentine oasele si depozitele de calciu din propriul organism, cat si pentru a sustine dezvoltarea copilului din uter. Prin urmare, expertii recomanda mamelor cu varsta sub 20 de ani sa consume cel putin 1300 mg de calciu in fiecare zi.
Importanta calciului in perioada sarcinii:
Calciul este un nutrient important pentru organism. In timpul sarcinii, gravida are nevoie de mai mult calciu atat pentru sanatatea ei, cat si pentru pruncul care se dezvolta in pantecele ei.
Pentru bebelus:
Bebelusul din uter are nevoie de calciu pentru a-si dezvolta oasele si dintii. De fapt, calciul este un nutrient de baza in construirea intregului schelet. Calciul este, de asemenea, important pentru dezvoltarea inimii, muschilor, nervilor si hormonilor copilasului.
Pentru gravida:
In timpul sarcinii, mama ii ofera bebelusului sau tot calciul de care are nevoie, asa ca atunci cand consuma cantitatea de calciu recomandata in fiecare zi, ea are grija atat de bebelus, cat si de sine. Daca nu asimileaza suficient calciu, gravida poate intampina unele complicatii, cum ar fi probleme dentare, oase slabite si un risc mai mare de osteoporoza mai tarziu in viata.

Complicatiile ce pot aparea din cauza unui consum prea mic de calciu:
In general, nu vor aparea complicatii majore in cazul in care gravida nu consuma exact cantitatea recomandata de calciu in fiecare zi a sarcinii si in perioada alaptarii.
In cazuri rare, deficientele de calciu pot duce la:
– hipertensiune arteriala in timpul sarcinii;
– greutate scazuta la nastere;
– crestere lenta a copilului;
– amorteli si furnicaturi in degete;
– probleme cu inima la bebelus;
– crampe musculare;
– un apetit alimentar scazut;
– fracturi osoase la gravida.
Ce se intampla cand gravida consuma prea mult calciu?
Foarte rar se intampla sa obtinem prea mult calciu doar din alimentatie. Cel mai probabil, excesul de calciu apare atunci cand consumam o cantitate excesiva de suplimente.
Este important ca toate gravidele sa discute cu medicul personal despre orice nutrient pe care il ia sau il are in considerare, astfel incat sa obtina ceea ce are nevoie si sa evite ce nu este necesar. Prea mult calciu poate provoca:
– constipatie;
– pietre la rinichi;
– probleme cu absorbtia altor minerale;
– batai neregulate ale inimii;
– calciu scazut in organismul copilului.