01/12/2018 De razvan 0

Pericolul drogurilor in timpul sarcinii

Indiferent daca este planificata sau neplanificata, o sarcina ar trebui intotdeauna pazita de tot ce este toxic si nociv. Chiar si unele medicamente pot face rau fatului, asadar daca esti bolnava si trebuie sa urmezi un tratament, este extrem de important sa ceri sfatul medicului inainte de a lua orice pastila. Cercetarile au aratat ca medicamentele pe care le utilizezi in timpul sarcinii pot influenta mai tarziu copilul nascut.

Dar cele mai nocive substante pentru fat sunt alcoolul, tigarile si drogurile, cum sunt canabisul, cocaina, heroina si metadona. Daca obisnuiesti sa consumi astfel de substante si esti gravida, apeleaza la ajutorul unui specialist pentru a putea renunta la ele si astfel pentru a-ti tine copilasul departe de pericole.

Cum pot drogurile sa afecteze sanatatea copilului nenascut:

Daca bei alcool sau consumi substante stupefiante, la fel face si copilasul din burtica. Toate medicamentele pe care le folosesti intra in fluxul sanguin al copilului prin placenta.

Efectele medicamentelor asupra fatului depind de etapa de dezvoltare a acestuia si de cantitatea de substante pe care o utilizezi. Chiar daca efectele diferitelor medicamente pot varia, trebuie sa stii ca fatul este extrem de vulnerabil la toxinele gasite in toate medicamentele.

Iata, in randurile de mai jos, cateva dintre efectele cunoscute ale consumului de droguri asupra fatului:

Alcoolul. Nu exista un nivel sigur de alcool in timpul sarcinii, deci este mai bine sa te opresti complet din a consuma astfel de bauturi. Alcoolul este daunator pentru copilasul din burta mamei deoarece dauneaza sistemului nervos central. De asemenea, poate provoca malformatii congenitale. Mai mult, consumul oricarei cantitati poate creste riscul de avort spontan. Consumand alcool in mod regulat atunci cand esti insarcinata, dezvoltarea fatului va fi afectata, astfel ca bebelusul se va naste cu o marime mult prea mica decat este normal. Efectele consumului de alcool in timpul sarcinii se vor simti prezente si in timpul vietii copilului. Pe masura ce cresc, copiii care au fost expusi la alcool in timpul sarcinii prezinta adesea o atentie mai slaba si hiperactivitate.

Tutunul. Fumatul este daunator pentru sanatatea oricui. Daca fumezi tigari in timp ce esti insarcinata, toate substantele chimice toxice care intra in organismul tau vor fi transmise, de asemenea, copilului tau. Cel mai frecvent risc este ca bebelusul sa se nasca mai mic si mai slab decat este normal, iar imunitatea lui sa fie mai slaba pe perioada vietii. Trebuie sa stii insa ca fumatul poate de asemenea sa deterioreze placenta, provocand ruperea sau desprinderea acesteia. Acest lucru va creste riscul de avort spontan sau de nastere prematura.

Canabisul. Daca fumezi canabis in timp ce esti gravida, efectul asupra bebelusului va fi acelasi ca in cazul consumului de tutun. Canabisul traverseaza placenta la fel ca toate celelalte droguri, deci este un risc pentru sanatatea copilasului. In plus, va creste nivelul de stres la nou-nascuti si va determina ca acestia sa devina mai impulsivi pe durata vietii.

Cocaina. Consumul de droguri stimulante, cum sunt cocaina si amfetamina, in timpul sarcinii cresc semnificativ riscul de nastere a bebelusului cu o greutate prea mica. Dar, de multe ori, cocaina poate duce la complicatii mult mai grave asupra fatului, inclusiv accident vascular cerebral. Aceasta substanta este, de asemenea, legata de defectele cardiace la copii si de dificultatile de invatare pe masura ce cresc.