
Pierderile de sarcina – Cele mai frecvente cauze ale sarcinilor oprite in evolutie
Pierderea spontana a unei sarcini este un eveniment devastator in viata unei familii si, din pacate, este o situatie destul de des intalnita. Specialistii sustin ca 50-70% din sarcini se termina cu un avort spontan. Cele mai multe dintre aceste pierderi de sarcina sunt nerecunoscute deoarece apar inainte de menstruatie. Din fericire, majoritatea cauzelor pierderilor de sarcina pot fi identificate si, cu tratament corespunzator, pot fi evitate pe viitor.
Cand apar avorturile?
Cele mai multe avorturi apar in primele 12 saptamani de sarcina (primul trimestru). In cazul in care testul de sarcina a iesit pozitiv, din start exista 20% sanse ca sarcina sa fie oprita din evolutie inainte de a intra in cel de-al doilea trimestru. Prin urmare, 1 din 5 femei pierd copilul inainte de a ajunge in cea de-a 12-a saptamana de sarcina. Riscul de avort spontan creste pentru femeile de peste 35 de ani.
Cauzele pierderilor de sarcina:
Una dintre cauzele avortului spontan este numarul anormal de cromozomi. Ca sa se dezvolte normal, fatul are nevoie de 23 de cromozomi de la mama si de acelasi numar de cromozomi de la tata. Pentru a determina daca exista o cauza genetica pentru pierderea sarcinii, se poate face o analiza citogenetica (cariotip) pe tesutul fetal si / sau pe sangele ambilor parinti. Daca ambii parinti au un cariotip normal, este mai putin probabil ca avortul sa aiba loc.
O alta cauza a avortului spontan sunt anomaliile uterine. Aproximativ 10-15% dintre femeile cu antecedente de avort spontan au un uter cu forma anormala, cum este uterul septat. In acest caz, uterul este divizat la interior de un perete muscular sau fibros, denumit sept. Astfel, sangele fatului nu mai poate fi alimentat in mod adecvat, fapt ce cauzeaza avort spontan.
Nivelul scazut de progesteron poate fi un alt motiv al pierderilor de sarcina. In faza luteala (a doua jumatate a ciclului menstrual), sub influenta hormonului progesteron, endometrul se ingroasa si devine un mediu sanatos pentru dezvoltarea unui embrion. Daca productia de progesteron este scazuta, endometrul esueaza, impiedicand implantarea embrionului. Aceasta problema se corecteaza cu usurinta prin administrarea de progesteron fie prin pastile, fie prin supozitoare sau prin injectii.
De multe ori, infectiile sunt o cauza a pierderilor spontane de sarcina. Chlamydia este deseori asociata cu avorturile spontane. Micoplasmoza genitala este, de asemenea, un factor ce poate duce la pierderea unui copil.
Nu in ultimul rand, fumatul, alcoolul si consumul de droguri cresc riscul de avort spontan. Femeile care vor sa ramana insarcinate ar trebui sa evite aceste substante daca vor sa aiba sanse mai mari de sarcina sanatoasa. Totodata, acestea ar trebui intotdeauna sa intrebe medicul in legatura cu orice medicament pe care il iau in timpul sarcinii.