31/05/2019 De razvan 0

Pot sa iau Claritine in timpul sarcinii?

Claritine este numele de marca al medicamentului loratadina, un antihistaminic utilizat pentru a ameliora simptomele alergiilor sezoniere, cum ar fi stranutul, tusea uscata, scurgerile nazale, ochii iritati si durerile de gat. Claritine este adesea preferat in comparatie cu alte antihistaminice deoarece, de obicei, nu produce somnolenta. Totusi, la fel ca in cazul multor alte medicamente, exista incertitudini legate de siguranta folosirii acestuia in timpul sarcinii.

Posibile afectiuni ale bebelusului la nastere:

Preocuparile legate de siguranta utilizarii de Claritine in timpul sarcinii au aparut pentru prima data in urma unui studiu publicat in numarul din ianuarie 2001 al revistei „International Journal of Risk an Safety in Medicine” in care s-a raportat ca mai multi baietei nascuti de femei care au luat loratadina in timpul sarcinii s-au nascut cu un defect numit hipospadias. Hipospadias este o conditie in care orificiul uretrei nu se afla in pozitia normala, fiind localizat intr-o zona din partea anterioara a penisului.

Studiile facute pe animale sunt neconcludente.

Studiile efectuate pe animale au incercat sa explice modul in care loratadina ar putea provoca hipospadias, dar rezultatele nu au fost concrete. Intr-un studiu publicat in numarul din noiembrie 2003 al revistei „Reproductive Toxicology” in care s-au folosit doze mari de loratadina – de pana la 26 de ori mai mari decat cele obisnuite pentru un om – la sobolani de sex feminin gestante, s-a ajuns la concluzia ca acestea nu duc la anomalii ale organelor de reproducere la masculii nascuti. In schimb, un studiu publicat in revista „Journal of Urology” din februarie 2006 a constatat ca descendentii de sex masculin ai femelelor de soareci carora li s-a administrat loratadina in timpul sarcinii au dezvoltat hipospadias si alte modificari genetice care au schimbat cursul obisnuit al dezvoltarii organelor reproductive.

Posibile complicatii la sarcina:

Femeile care iau loratadina in primele 3 luni de sarcina nu prezinta nicio diferenta in ceea ce priveste riscul de nastere de fat mort, greutatea prea mica la nastere sau nastere prematura in comparatie cu femeile care nu iau loratadina sau cu cele care iau alte antihistaminice. Cu toate acestea, ultimele studii au ajuns la concluzia ca femeile gravide care iau loratadina in al doilea sau in al treilea trimestru de sarcina au risc mai mare de avort spontan. Cercetatorii subliniaza insa ca riscul de avort spontan este mai mare la femeile mai in varsta, de peste 35 de ani.