Sushi in timpul sarcinii
29/09/2022 De nicoletamanea 0

Pot sa mananc sushi in timpul sarcinii?

Multe femei gravide se intreaba daca sushi consumat in timpul sarcinii este sigur pentru sanatatea fatului. Ei bine, raspunsul este da, insa doar in anumite conditii!

Femeile gravide trebuie sa evite sushi facut din peste crud. In timpul sarcinii, se recomanda doar consumul de peste si crustacee care au fost gatite la peste 60 de grade Celsius. Prepararea pestelui la aceasta temperatura distruge orice paraziti si agenti patogeni potential daunatori (alte organisme care cauzeaza boli, cum ar fi bacteriile si virusurile).

Este important ca gravidele sa evite orice alimente potential periculoase, deoarece sistemul lor imunitar este suprimat. In aceasta perioada, ele sunt mai susceptibile sa dezvolte boli alimentare, cum ar fi listerioza. De asemenea, in timpul sarcinii, bolile alimentare pot avea efecte negative grave asupra copilului din burtica.

De retinut! Chiar daca pestele a fost congelat anterior, nu este recomandat sa fie consumat crud in timpul sarcinii. Desi inghetarea poate distruge parazitii potential daunatori, nu va ucide agentii patogeni.

Este sigur consumul de sushi cu peste preparat termic in timpul sarcinii?

Da, consumul de sushi gatit la temperatura ridicata este sigur in timpul sarcinii – cu o singura avertizare. Este important ca pestele gatit sa nu intre in contact cu pestele crud. Sushi cu ingrediente gatite trebuie preparat pe diferite suprafete si cu ustensile diferite de cele folosite pentru sushi cu peste crud. Daca nu esti sigura ca poti avea incredere in locul in care mananci, poate ca ar fi mai bine sa comanzi altceva – cum ar fi un preparat din pui sau din somon.

Dar, in general, sushi gatit care este sigur pentru sarcina include:

  • sushi facut cu ou fiert;
  • sushi facut cu fructe de mare gatite, cu continut scazut de mercur, cum ar fi anghila sau creveti;
  • rulouri California (imitatia de crab sau carne de crab gatita);
  • rulouri sushi vegane sau vegetariene, precum cele cu avocado sau castraveti;
  • sushi facut cu peste gatit.

De asemenea, cand comanzi sushi la restaurant, cere sos de soia cu continut scazut de sodiu sau foloseste doar putin din sosul obisnuit. O lingura de sos de soia poate contine pana la 1180 mg de sodiu, aproximativ jumatate din cantitatea totala recomandata zilnic.