25/10/2018 De razvan 0

Pot zbura cu avionul daca sunt gravida?

Daca ai o sarcina normala si esti sanatoasa, zborul cu avionul ar trebui sa fie sigur pentru sanatatea ta si a copilasului pe care il porti in pantece. Cel mai sigur pentru o femeie gravida este sa zboare inainte de a implini 37 de saptamani de sarcina. Dupa acest termen, exista posibilitatea de a intra in travaliu in orice moment. Pentru o femeie insarcinata cu gemeni, cel mai sigur este sa zboare inainte de a implini 32 de saptamani de sarcina.

Desigur, cel mai bine este sa ceri sfatul medicului, in special daca ai avut probleme medicale in timpul sarcinii, cum ar fi diabet sau hipertensiune arteriala. De asemenea, trebuie sa discuti cu medicul care iti urmareste sarcina daca ai avut in trecut o nastere precoce.

Al doilea trimestru, perioada sarcinii cuprinsa intre a 14-a saptamana si a 27-a saptamana, este considerat cel mai sigur pentru calatoriile cu avionul. In acest timp nu ar trebui sa mai existe greturile de dimineata, iar nivelul de energie este destul de mare. Totodata, in al doilea trimestru de sarcina, miscarile copilului nu sunt inca foarte intense, astfel ca acestea nu ar trebui sa provoace prea mult disconfort in timpul calatoriei.

Majoritatea companiilor aeriene nu vor permite femeilor insarcinate sa zboare daca au ajuns la cele 37 de saptamani de sarcina. De asemenea, gravidele ar putea fi nevoite sa prezinte o scrisoare cu permisiunea medicului dupa 28 de saptamani de sarcina, pentru a confirma data in care vor naste, ca sunt sanatoase si ca au parte de o sarcina sigura, care nu ar putea fi ingreunata sau pusa in pericol din cauza unui zbor cu avionul. Se recomanda pastrarea acestei scrisori in bagajul de mana in timpul calatoriei, in cazul in care personalul companiei aeriene are ingrijorari la poarta de imbarcare.

Regulile de calatorie tind sa difere in functie de fiecare companie aeriana, asa ca cel mai bine este sa verifici personal cerintele si restrictiile la rezervarea biletului de calatorie. Nu uita sa iei in calcul timpul in care vei fi plecata si in cate saptamani vei fi la zborul de intoarcere. Un alt aspect important: cand iti planifici calatoria, ar trebui sa eviti zborul cu avioane mici, deoarece acestea nu au, de cele mai multe ori, cabine presurizate.

Este, de asemenea, o idee buna sa verifici daca asigurarea ta de calatorie iti va acoperi, pentru orice eventualitate, nasterea precoce si ingrijirea medicala necesara. Nu in ultimul rand, este important sa stii ce facilitati medicale sunt disponibile la destinatia aleasa.

Zborul cu avionul in timpul sarcinii poate creste usor riscul de aparitie a trombozei venoase profunde. Pentru a reduce acest risc, poarta sosete sau ciorapi de compresie in timpul calatoriei in asa fel incat sa mentii in corp o circulatie sanguina cat mai buna. Nu sta asezata prea mult timp pe scaun. La fiecare 30 de minute, fa cateva plimbari prin avion sau fa cateva exercitii fizice usoare.

Detectoarele de metale folosite pentru securitate si scanerele de corp pot fi utilizate in siguranta pentru gravide, deci nu trebuie sa iti faci griji in privinta acestora. Este posibil sa fi auzit ca expunerea la radiatiile atmosferice naturale in timpul zborului pot creste riscul de avort spontan sau de anomalii la copiii nenascuti. Insotitorii de zbor si calatorii care zboara de sute de ori pe an pot avea un risc usor mai mare pentru ambele. Cu toate acestea, daca zbori doar de cateva ori pe an, nu ar trebui sa te confrunti cu astfel de probleme.