Poti sa bei in timp ce esti insarcinata_
22/09/2022 De nicoletamanea 0

Poti sa bei in timp ce esti insarcinata?

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor au avertizat recent femeile active sexual ca ar trebui sa nu mai consume alcool daca nu folosesc metode contraceptive. Desi avertismentul a starnit unele controverse, a evidentiat pericolul pe care il prezinta alcoolul pentru o eventuala sarcina.

“Sindromul alcoolic fetal este principala cauza cunoscuta a retardului mintal si poate fi prevenit in proportie de 100%, spre deosebire de alte forme de retard mintal cauzate de anomalii genetice, cum ar fi sindromul Down”, a spus dr. Mara Thur, un cunoscut ginecolog obstetrician. Ea a adaugat ca incidenta sindromului alcoolic fetal in SUA este de aproximativ 1 pana la 2 cazuri la 1000 de bebelusi.

Cat alcool se poate consuma in timpul sarcinii?

Desi dr. Thur isi sfatuieste pacientii sa consume totul cu moderatie in timpul sarcinii, in ceea ce priveste consumul de alcool, lucrurile stau foarte diferit.

“De obicei, recomand pacientelor sa nu mai consume deloc alcool inca din momentul in care incearca sa ramana insarcinate”, a spus ea. “Inca din primele opt saptamani de sarcina, organele esentiale ale bebelusului se dezvolta – adesea inainte ca o femeie sa stie ca este insarcinata”.

Din cauza acestor evolutii timpurii cruciale, dr. Thur le sfatuieste pe toate femeile care doresc sa ramana gravide sa evite alcoolul in totalitate. Acest lucru se datoreaza faptului ca alcoolul in exces in timpul sarcinii poate provoca sindromul alcoolic fetal, care este un complex de defecte fizice si mentale.

Consum alcol in timpul sarcinii

Cat de periculos este faptul ca am consumat un pahar de vin ocazional in timpul sarcinii?

“In acelasi timp, incerc sa alung ingrijorarile pacientelor atunci cand afla ca sunt insarcinate in mod neasteptat si sunt preocupate de paharul de vin pe care l-au baut ocazional inainte de a afla de sarcina”, a spus dr. Thur. “Chiar daca, din punct de vedere tehnic, nicio cantitate de alcool nu este sigura in timpul sarcinii, cele mai multe studii au aratat ca sindromul alcoolic fetal este cauzat de consumul de alcool moderat pana la excesiv in mod obisnuit in timpul sarcinii. Asta inseamna patru pana la cinci bauturi pe zi.

In plus, femeile care incearca sa ramana insarcinate ar trebui, in general, sa evite branza nepasteurizata, pestele crud si pestele care ar putea contine mercur, cum ar fi pestele spada si macroul.