Primul trimestru de sarcină – analize şi investigaţii
Primul trimestru de sarcină are o importanţă foarte mare din punctul de vedere al dezvoltării fetale şi de aceea se impune efectuarea unor analize şi investigaţii în această perioadă.
Obiectivele primei tale vizite la medic, imediat ce ai aflat că s-ar putea să fii însarcinată, sunt de a confirma sarcina şi de a stabili vârsta acesteia, dar şi de a determina dacă bebeluşul este la risc în dezvoltarea unor anomalii sau malformaţii.
Primul control presupune efectuarea unui examen medical complet ce include tuşeul vaginal, examinarea sânilor, măsurarea greutăţii şi a tensiunii arteriale. Tot acum vei primi şi recomandări privind schimbarea stilului de viaţă pe durata sarcinii şi alăptării: renunţarea la alcool, tutun şi cafea; adoptarea unei alimentaţii sănătoase; evitarea efortului fizic prelungit sau a nopţilor nedormite; administrarea de suplimente nutritive în functie de necesităţile tale.
Medicul îţi va recomanda şi efectuarea unor analize uzuale din sânge şi urină, precum şi anumite investigaţii specifice pentru identificarea unor boli cu transmitere sexuală, anomalii cromozomiale sau malformaţii.
Ecografia transvaginală, ce poate stabili dacă este vorba sau nu despre o sarcină extrauterină. Dacă acest examen este făcut după săptămâna a 8-a, chiar poţi să auzi primele bătăi ale inimii bebeluşului.
Testul Babeş-Papanicolau, pentru detectarea unor eventuale leziuni precanceroase la nivelul colului uterin.
Examenul secreţiei vaginale, pentru depistarea unor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi infecţia cu Chlamydia sau gonoreea.
Analizele specifice primului trimestru:
- Determinarea factorului Rh şi a grupei de sânge. Dacă Rh-ul mamei este negativ, iar al tatălui pozitiv, organismul femeii poate dezvolta anticorpi care sunt foarte periculoşi pentru făt în cazul în care şi Rh-ul acestuia este pozitiv. Această situaţie poate fi prevenită prin administrarea de imunoglobulină Rh.
- Hemoleucograma, pentru identificarea unei eventuale anemii şi suplimentarea în consecinţă cu acid folic şi vitamine.
- Glicemia, pentru a stabili riscul dezvoltării unui diabet gestaţional.
- Teste ce depistează boli cu transmitere sexuală, cum sunt hepatita B, sifilisul, SIDA.
- Analiza TORCH, pentru depistarea unor boli infecţioase periculoase ce se pot transmite de la mamă la făt, cum ar fi rubeola, varicela, toxoplasmoza, zona zoster etc.
- TSH, pentru evidenţierea unor eventuale disfuncţii tiroidiene.
- Sumarul de urină, pentru depistarea prezenţei glucozei sau proteinelor.
La următoarele controale ţi se vor măsura de fiecare dată tensiunea arterială şi greutatea până la finalul sarcinii. De asemenea, medicul mai poate urmări prin efectuarea de teste din urină posibile complicaţii ale sarcinii, cum sunt diabetul gestaţional sau preeclampsia.
Pe întreaga durată a sarcinii vei putea fi supusă mai multor teste în funcţie de vârsta ta, starea de sănătate, istoricul medical familial sau alţi factori.
Investigaţii fetale în primul trimestru de sarcină (testul combinat sau screeningul prenatal de trimestrul 1)
Aceste investigaţii sunt recomandate între săptămânile 11 şi 14, pentru a determina riscul bebeluşului de a avea sindrom Down (trisomia 21), sindrom Edward (trisomia 18) sau alte anomalii cromozomiale, fibroză chistică, malformaţii cardiace, boala Tay Sacs sau spina bifida.
De obicei, acest screening sau dublu test (bitest) se realizează prin corelarea nivelului unor hormoni prezenţi în sângele matern cu anumiţi parametri fetali ecografici şi clinici ai mamei (vârstă, greutate, înălţime, tensiune arterială etc.):
Analiza sângelui matern. Acest test măsoară nivelul unor proteine din sângele mamei. Un nivel anormal al proteinelor PAPP-A şi beta-hCG poate indica un risc crescut de a avea un bebeluş cu anomalii cromozomiale.
Ecografia fetală (screeningul translucenţei nucale). Presupune măsurarea spaţiului transparent (translucent) la nivelul ţesutului din spatele gâtului bebeluşului. Acumularea de mai mult lichid în această zonă (în spatele tubului neural) poate fi un indicator al anomaliilor cromozomiale. Acest test se face între săptămânile 11 şi 14 de sarcină, deoarece în acest interval zona de la baza gâtului este încă transparentă. Ultima zi în care se poate efectua este atunci când sarcina are vârsta de 13 săptămâni şi 6 zile.În urma acestor teste se stabileşte gradul de risc şi se poate recomanda efectuarea amniocentezei (recoltarea de lichid amniotic) pentru un diagnostic clar.
De asemenea, vârsta mamei este foarte importantă în aprecierea rezultatelor acestor teste. O mamă cu vârsta de peste 35 de ani prezintă un risc mai mare de a avea copii cu anomalii cromozomiale.