Primul trimestru de sarcină – semne şi simptome
O sarcină normală durează în jur de 40 de săptămâni, numărând de la prima zi a ultimei menstruaţii. Săptămânile de sarcină sunt grupate în cele trei trimestre binecunoscute.
La finalul săptămânii cu numarul 37, sarcina este considerată a fi la termen, organele fătului fiind suficient de dezvoltate pentru a-i permite acestuia să trăiască în afara uterului.
Pe măsură ce se apropie termenul de naştere, fătul îşi modifică poziţia, ajungând cu capul în jos şi picioruşele în sus (prezentaţie cefalică). Cei mai mulţi bebeluşi au această poziţie la finalul săptămânii 36. În 3-4% din cazuri, bebeluşul nu se întoarce cu capul în jos, ci rămâne cu pelvisul în această poziţie (prezentaţie pelviană).
Printre primele semne şi simptome ale sarcinii sunt incluse: absenţa menstruaţiei, modificări la nivelul sânilor, oboseală, greaţă, schimbări bruşte ale dispoziţiei etc.
Cu ajutorul unui test de sarcină poţi să măsori nivelul de gonadotropină corionică umană (hCH) din urină sau din sânge. În cazul multor femei, rezultatul testului poate fi pozitiv chiar înainte de apariţia primelor semne de sarcină.
Atunci când sarcina avansează, simptomele includ: arsuri gastrice, tulburări de somn, transpiraţii, apariţia hemoroizilor şi contracţii uşoare. Multe dintre acestea sunt rezultatul creşterii în greutate şi măririi dimensiunilor uterului.
Ce se întâmplă cu organismul mamei în primul trimestru de sarcină (săptămânile 1-12)?
Pe durata primului trimestru de sarcină corpul tău suferă o serie de modificări. Majoritatea dintre ele sunt datorate evoluţiei hormonale din această perioadă şi care afectează aproape fiecare organ sau sistem. Modificările hormonale determină apariţia simptomelor chiar din primele săptămâni. Absenţa menstruaţiei este primul semn clar de sarcină. Alte simptome pot include:
- oboseală accentuată
- mărirea sânilor, care pot fi şi dureroşi
- greaţă şi/sau vărsături, ceva mai severe în cursul dimineţii, ameliorându-se în partea a doua a zilei. Simptomele apar de obicei după săptămâna a 6-a, la unele femei chiar după săptămâna a 4-a, şi tind să se accentueze în săptămânile care urmează.
- modificări ale gustului, cu pofte excesive pentru anumite alimente sau dezgust pentru altele
- schimbări de dispoziţie
- constipaţie (tulburări ale tranzitului intestinal)
- urinări frecvente
- dureri de cap
- arsuri gastrice
- creştere sau scădere în greutate
Odată ce apar aceste modificări, vei simţi nevoia să faci schimbări şi în rutina ta zilnică, cum ar fi să mergi mai devreme la culcare sau să mănânci mai des, dar porţii mai mici. Din fericire, multe dintre aceste simptome dispar pe măsură ce sarcina progresează. Unele dintre femei pot să nu întâmpine vreun disconfort pe parcursul primului trimestru, iar cele care au mai fost gravide înainte, se pot simţi diferit de la o sarcină la alta. Cum femeile nu seamănă una cu alta, la fel este şi în cazul sarcinii, fiecare fiind diferită faţă de cele anterioare.