02/11/2018 De razvan 0

Probleme ale tiroidei in perioada sarcinii

Hormonii tiroidieni sunt necesari pentru dezvoltarea normala a fatului in primele 3 luni de sarcina. Deoarece hipotiroidismul si hipertiroidismul sunt afectiuni destul de des intalnite in randul femeilor, nivelul tiroidei trebuie monitorizat atat inainte cat si in timpul sarcinii.

Afectiunile tiroidiene – hipertiroidismul si hipotiroidismul – sunt chiar mai posibile in timpul sarcinii si trebuie tratate pentru a nu pune in pericol sanatatea copilului. Tiroida este o glanda situata in partea din fata a gatului, care elibereaza hormoni cu rol de reglare a metabolismului (modul in care organismul utilizeaza energia), inima, sistemul nervos, greutatea corporala, temperatura corpului si multe alte procese din organism. Pentru ca fatul sa aiba parte de o dezvoltare corespunzatoare a creierului si sistemului nervos, este important ca acesti hormoni sa fie la un nivel optim, in special in primele trei luni de sarcina. Dupa 12 saptamani de sarcina, glanda tiroida a fatului va incepe sa produca proprii hormoni tiroidieni.

Exista 2 hormoni legati de sarcina: estrogenul si gonadotropina corionica umana, care pot determina cresterea nivelului tiroidian.  Acestia pot impiedica diagnosticarea corecta a bolilor tiroidiene ce pot surveni in timpul unei sarcini. Totusi, un medic endocrinolog bun ar trebui sa le identifice, mai ales daca va efectua cateva teste suplimentare.

Daca ai fost diagnosticata inainte de sarcina cu hipotiroidism sau cu hipertiroidism, trebuie sa acorzi mai multa atentie starii tale de sanatate si sa mergi in mod regulat la un control endocrinologic, in special in primul trimestru de sarcina. Ocazional, sarcina poate provoca simptome similare hipertiroidismului; prin urmare, daca ai palpitatii, scadere in greutate sau varsaturi persistente, ar trebui sa te adresezi medicului.

Afectiunile tiroidiene netratate in timpul sarcinii pot duce la nastere prematura, preeclampsie (o crestere severa a tensiunii arteriale), avort spontan, greutate prea mica la nastere si probleme cardiovasculare sau neurologice la fat. De aceea, este important sa discuti cu medicul daca ai avut un antecedent de hipotiroidism sau hipertiroidism, astfel incat sa poti fi monitorizata inainte si in timpul sarcinii si pentru a lua tratamentul medicamentos corespunzator, daca este necesar.

Tratamente pentru bolile tiroidiene in timpul sarcinii:

Pentru femeile care necesita tratament pentru hipertiroidism (exces de hormoni tiroidieni in organism) se foloseste un medicament ce blocheaza productia de hormoni tiroidieni. Acest medicament – propylthiouracil (PTU) – se administreaza de obicei in timpul primului trimestru de sarcina si, daca este necesar, poate fi utilizat metamizol in urmatoarele doua trimestre. Hipertiroidismul se poate agrava in primele 3 luni de sarcina astfel ca este posibil ca medicul sa fie nevoit sa mareasca doza medicamentului.

Hipotiroidismul (deficienta de hormoni tiroidieni) este tratat cu un hormon sintetic numit levotiroxina, care este similar cu hormonul T4 produs de tiroida. Medicul va ajusta doza acestui medicament in timpul sarcinii si va continua sa monitorizeze functia tiroidiana la fiecare 4-6 saptamani. Daca ai hipotiroidism si iei levotiroxina, este important sa anunti medicul de indata ce stii ca ai ramas gravida, astfel incat doza acestui medicament sa poata sa creasca in mod corespunzator pentru a se potrivi cu cresterea hormonilor necesari in timpul sarcinii.