19/04/2019 De razvan 0

Proceduri medicale interzise in timpul sarcinii

Atunci cand au parte de probleme medicale serioase, femeile gravide sunt deseori surprinse sa afle ca multe dintre procedurile sau interventiile chirurgicale non-obstetricale care nu au legatura cu sarcina sunt sigure, mai ales daca se iau cateva masuri de precautie. De exemplu, daca o femeie gravida dezvolta apendicita? Un apendice rupt ar putea pune in pericol viata oricarui om si ar trebui eliminat de urgenta.

Din fericire, doar 1-2% dintre femei necesita interventii chirurgicale non-obstetricale in timpul sarcinii. Atunci cand este necesar, cele mai frecvente motive includ:

  • apendicita;
  • colecistita (inflamarea vezicii biliare);
  • obstructia intestinului;
  • traumele cauzate de un accident.

Daca o femeie gravida doreste sa apeleze la o interventie chirurgicala cosmetica, cel mai bine ar fi sa astepte pana dupa nasterea copilului. Exista si alte interventii cosmetice nechirurgicale care nu sunt recomandate in timpul sarcinii, printre acestea numarandu-se si rejuvenarea faciala cu laser sau cu IPL, injectiile cu botox si injectiile cu acid hialuronic.

Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania recomanda urmatoarele lucruri:

  • operatiile chirurgicale care nu sunt urgente sa fie amanate pana dupa nastere;
  • Daca este posibil, in cazul in care gravida trebuie sa fie supusa unei interventii chirurgicale sa astepte pana in cel de-al doilea trimestru, deoarece atunci avortul spontan este mai putin probabil;
  • unei femei insarcinte nu trebuie niciodata sa i se refuze o interventie chirurgicala de care are nevoie, indiferent de trimestru.

Ce este sigur si cand? Chirurgia non-obstetricala in functie de trimestru:

Primul trimestru: Trebuie evitate pe cat posibil interventiile chirurgicale in primul trimestru de sarcina, deoarece exista anumite riscuri legate de anestezie si alte medicamente atunci cand sunt administrate in perioada genezei embrionare, adica atunci cand copilul se formeaza. Daca interventia chirurgicala este necesara, dar nu este urgenta, ar fi bine sa fie amanata pana in cel de-al doilea trimestru.

Al doilea trimestru: Acesta este, in general, cel mai sigur moment pentru femeile insarcinate de a avea operatii ce nu pot fi amanate pana dupa nastere. In acest timp, riscul de avort spontan sau de nastere prematura este cel mai scazut, iar uterul nu este la fel de mare ca in timpul celui de-al treilea trimestru, fiindu-i astfel mai usor chirurgului sa efectueze operatiile.

Al treilea trimestru: Deoarece uterul se extinde in cel de-al treilea trimestru, exista consideratii speciale pentru interventiile chirurgicale abdominale, cum ar fi apendicectomia. Cu cat sarcina este mai avansata, cu atat va fi mai dificila interventia chirurgicala, iar chirurgul trebuie sa-si adapteze tehnica obisnuita – de exemplu, de la laparoscopie la incizie deschisa. Mai mult, operatiile efectuate in ultimul trimestru de sarcina cresc riscul de travaliu prematur.

Sunt examenele de imagistica si razele X sigure in timpul sarcinii?

Daca gravida trebuie supusa unui examinari mai ample, in care sa se obtina niste imagini din organismul ei, se recomanda ecografiile sau imagistica cu rezonanta magnetica pentru a evita radiatiile. Daca este necesara o scanare cu raze X sau cu tomografie computerizata, se reduce la minimum expunerea la copil.

Cat de sigure sunt substantele anestezice in timpul sarcinii?

Cercetarile arata ca medicamentele anestezice utilizate in general pentru interventii chirurgicale sunt sigure pentru copil – nu cresc riscul de defecte congenitale.