Refluxul gastric in timpul sarcinii
Ce este refluxul gastric?
Cand acidul gastric (stomacal) nu ramane in stomac si se strecoara in esofag. Aceasta problema este mai frecventa in timpul sarcinii, deoarece progesteronul, principalul hormon al sarcinii, incetineste sistemul digestiv. Acest lucru, combinat cu presiunea bebelusului in crestere, mareste probabilitatea ca acidul gastric sa se duca spre esofag.
Care sunt semnele refluxului gastric in timpul sarcinii?
Cele mai frecvente simptome ale refluxului de acid gastric includ senzatia de arsura in gat sau in zona superioara a pieptului, greata, regurgitarea si eructatia.
Exista teste de examinare a refluxului de acid gastric in timpul sarcinii?
Cel mai adesea, refluxul gastric din perioada celor 9 luni de sarcina este diagnosticat pe baza simptomelor. Dar, pacienta poate comanda teste suplimentare, inclusiv o endoscopie superioara, un test ce se utilizeaza pentru a examina interiorul tractului digestiv superior.
Cat de frecvent apare refluxul gastric in timpul sarcinii?
Conform medicilor ginecologi si obstetricieni, refluxul de acid gastric este extrem de comun. De fapt, mai mult de jumatate dintre femeile gravide au episoade de reflux gastric.
Care este, mai exact, motivul aparitiei refluxului gastric in timpul sarcinii?
Deoarece digestia gravidei este incetinita, ea se simte „mai plina”. Prin urmare, ea are mai putin spatiu in stomac, fapt ce determina acidul sa se ridice catre esofag. Totodata, bebelusul ce pune presiune pe stomac cauzeaza si el acest reflux.
Cum poate refluxul de acid gastric sa afecteze gravida sau fatul?
Refluxul gastroesofagian nu ar trebui sa afecteze copilul in niciun fel si in nicio forma. Totodata, gravida, in afara de faptul ca trebuie sa faca fata simptomelor neplacute, nu ar trebui sa se ingrijoreze cu privire la aceasta problema.
Care este cea mai buna metoda de a trata refluxul de acid gastric in timpul sarcinii?
Medicamentele extraoptice (OTC) pot fi foarte utile. Cu toate acestea, consultarea unui medic specialist si a unui obstetrician este esentiala inainte de a incepe orice tratament medicamentos in perioada sarcinii. De asemenea, se recomanda evitarea ceaiului de menta. Desi menta poate fi linistitoare pentru stomac, poate sa duca la dilatarea sfincterului esofagian, muschiul care tine esofagul inchis, facilitand astfel intrarea acidului gastric pe esofag.
Mai mult decat atat, multe mame au constatat ca se simt mai bine dupa ce consuma migdale crude si enzime de papaya. De folos poate fi, de asemenea, incercarea de a sprijini partea de sus a corpului in timpul somnului; aceasta pozitie poate scadea cantitatea de acid care vine pe gat.