14/03/2019 De razvan 0

Sarcina dupa 35 de ani – Cum sa eviti riscurile

Orice femeie care ramane insarcinata la o varsta mai mare de 35 de ani este considerata a avea o varsta materna avansata, ceea ce inseamna ca sarcina ei are un risc crescut de complicatii.

Iata la ce sa te astepti si cum sa iti asiguri o sarcina sanatoasa daca vrei sa ramai insarcinata mai tarziu in viata:

Da, este adevarat: Studiile au aratat ca femeile care amana sa ramana insarcinate pana cand ajung la 35 de ani se confrunta cu anumite riscuri speciale, cum ar fi avortul spontan, nasterea prematura, moartea fetala, diabetul gestational, anomaliile cromozomiale si greutate prea mica a copilului la nastere.

Dar asta nu inseamna ca esti destinata unei sarcini dificile. Acestea sunt, pur si simplu, niste estimari, nu un diagnostic. Femeile care raman gravide dupa 35 de ani au nevoie de cateva examene medicale in plus, iar in urma rezultatelor vor putea sti ce sa faca pentru a-si tine in siguranta sarcina.

Ia vitamine prenatale! Chiar inainte de a concepe, trebuie sa te asiguri ca esti sanatoasa. Incepe prin a lua vitamine prenatale, in special acid folic, pentru a preveni defectele congenitale ale tubului neural, cum ar fi spina bifida, o conditie medicala in care tesutul de pe maduva spinarii a copilului nu se inchide.

Mergi la doctor! Daca intentionezi sa ramai insarcinata, mergi la ginecolog si la endocrinolog pentru a-ti verifica starea de sanatate. In plus, medicii te vor ajuta sa gasesti cele mai bune suplimente alimentare si iti vor recomanda cea mai buna dieta pentru sarcina.

Tine-ti sub control afectiunile de care deja suferi. Daca deja suferi de vreo problema medicala cronica, precum diabet zaharat sau vreo afectiune a tiroidei, trebuie sa o tii sub control. Daca sunt ignorate, aceste probleme de sanatate iti vor pune sarcina in pericol sau vor putea afecta sanatatea copilului dupa nastere.

Tine-ti greutatea sub control! Slabeste daca esti supraponderala. Femeile care au o greutate prea mare atunci cand raman insarcinate au mai multe sanse de a dezvolta probleme in timpul sarcinii.

Lasa grijile deoparte! Potrivit specialistilor, stresul are mereu o legatura cu intarzierile ciclului menstrual, ceea ce poate face ca urmarirea ovulatiei sa fie ingreunata.

Odihneste-te mai mult! Asigura-te ca dormi suficient in perioada celor 9 luni de sarcina. Acesta ar putea fi, de asemenea, momentul in care sa-ti reevaluezi mediul de dormit. Expertii sugereaza femeilor insarcinate sa doarma intr-o incapere fara televizor, laptop sau telefon. Fa in asa fel incat dormitorul sa fie locul de evadare totala pentru tine si partenerul tau.