test-sarcina
22/05/2015 De Mihaela Turcu 1

Test de sarcină negativ – cauze și explicații

De obicei, femeile își fac un test de sarcină atunci când știu că există posibilitatea să fi rămas însărcinate. Asta înseamnă că pe lângă contactul sexual neprotejat mai există și alte simptome ce pot da de bănuit. Întârzierea ciclului menstrual este primul și cel mai important simptom care îndrumă femeile spre testul de sarcină.

Dar ce e de făcut dacă faci mai multe teste de sarcină și primul iese negativ în timp ce al doilea iese pozitiv? Care sunt motivele pentru care primul a ieșit negativ?

În primul rând, cel mai sigur este să vă programați la ginecolog pentru a clarifica dacă sunteți sau nu însărcinate. Însă la fel de important de știut este de ce testul de sarcină a ieșit negativ.

Sursa foto: miresici.ro

Sursa foto: miresici.ro

1. Testul e făcut prea devreme – dacă faci testul la o zi după întârzierea ciclului, s-ar putea ca rezultatul să fie fals-negativ deoarece este prea devreme pentru acesta să detecteze HCG-ul. Timpul propice pentru depistarea sarcinii este la o săptămâna după întârzierea ciclului menstrual deoarece atunci nivelul HCG este mai mare.

2. Urina diluată – motivul pentru care se recomanda folosirea primei urine de dimineață este pentru că nu există riscul de a folosi urină diluată. Atunci când consumi prea multe lichide, nivelul de HCG se poate dilua și poate duce la un rezultat fals.

3. N-ai respectat timpul indicat pe pachet. De obicei timpul de așteptare este între 2 și 5 minute, depinzând de test. Este foarte important să respecți instrucțiunile menționate pe pachet pentru a putea beneficia de un rezultat cât mai specific al testului.

Dacă nici după efectuarea a 2-3 teste de sarcină, nu sunteți convinsă de rezultat, încercați să apelați la ajutorul unui medic obstretician. Acesta poate face un test de sânge sau chiar o ecografie pentru a putea stabili cu exactitate dacă este cazul să vă bucurați sau nu, în funcție de rezultat.