
Sarcina nu este singura cauza posibila a absentei menstruatiei
Nu ti-a venit menstruatia, dar testul de sarcina este negativ. Exista mai multe cauze posibile pentru acest lucru, care vor fi discutate mai tarziu in articol. Cu toate acestea, este extrem de important sa te asiguri mai intai ca nu esti gravida.
Daca ai exclus sarcina, ar trebui sa iei in considerare urmatoarele cauze:
Sindromul ovarian polichistic. Potrivit dr. Mark Trolice, specialist in endocrinologie reproductiva si infertilitate la Fertility Care, sindromul ovarian polichistic este cea mai frecventa tulburare hormonala la femei, afectand 6-10% din femeile aflate la varsta de reproducere. Daca observi ca ai acnee, par nedorit, dureri de cap, dureri pelvine, oboseala extrema si amenoree (termenul medical folosit pentru absenta menstruatiei), dar nu esti insarcinata, este posibil sa ai sindromul ovarian polichistic.
Stresul. Stresul mental sau emotional poate provoca lipsa sau intarzierea menstruatiei. Pierderea unei persoane dragi, examenele, dificultatile conjugale si stresul la locul de munca pot cauza amenoree timp de o luna sau chiar mai multe.
Sportul intens sau in exces. Exercitiile fizice excesive sau intense pot afecta atat musculatura, cat si menstruatia. De fapt, statisticile arata ca pana la jumatate dintre alergatoarele de distante lungi si aproximativ 4 din 10 balerine profesioniste experimenteaza amenoree secundara (atunci cand menstruatia lipseste pe o perioada de 3 sau mai multe luni). Exercitiile fizice excesive pot duce la oprirea hipotalamusului, partea creierului care regleaza hormonii prin controlul hipofizei. Acesta este unul dintre modurile prin care organismul uman se ocupa de consumul excesiv de energie la care este supus. In cazul balerinelor profesioniste, situatia este inrautatita de faptul ca tind sa-si mentina un aport caloric limitat.

Obezitatea. Obezitatea este o afectiune metabolica ce creste inflamatia sistemica. Cresterea excesiva in greutate, in sine, nu afecteaza menstruatia, dar poate indica alte afectiuni de sanatate, cel mai frecvent sindromul ovarian polichistic. Excesul de tesut adipos si inflamatia crescuta pot duce, de asemenea, la modificari ale nivelului de estrogen si testosteron, ducand la dereglare hormonala care poate intarzia menstruatia.
Anumite medicamente. In lista medicamentelor care pot provoca amenoree intra:
- medicamentele de scadere a tensiunii;
- antidepresivele;
- antipsihoticele (acestea ridica nivelurile de prolactina, ceea ce poate duce la suprimarea estradiolului si a progesteronului);
- medicamentele antiepileptice;
- chimioterapia.