20/04/2015 De Mihaela Turcu 0

Sunt insarcinata? N-am stiut!

Nu am copii. Imi doresc copii, dar inca nu simt ca a venit momentul acela de a fi mama. E ironic insa caci noi oamenii credem ca putem avea totul sub control insa apare din senin ceva (sau cineva) care ne da toate planurile peste cap. Exista foarte multe cazuri de sarcini neplanuite, insa de copii neasteptati mai rare.

Mereu am considerat ca este imposibil pentru o femeie sa nu realizeze ca este insarcinata. Si inca sunt de aceeasi parere. Insa citind cateva povesti ale unor femeie ce nu au stiut ca sunt insarcinate m-a facut sa ma indoiesc putin de „neindoiala” mea.

Este posibil sa nu stii ca esti insarcinata?

Sursa foto: edition.cnn.com

Sursa foto: edition.cnn.com

Cazul Amandei Burger din Iowa demonstreaza ca este posibil. Avea deja un baietel de 11 ani cand s-a intamplat evenimentul. Cuplul nu folosea contraceptive mergand pe ideea ca daca e sa se intample se va intampla. Insa nu a avut simptome specifice sarcinii, a dormit pe burta si niciodata nu a simtit copilul miscandu-se. S-a ingrasat doar cateva kilograme si a avut sangerari in fiecare luna (acest lucru se poate datora schimbarilor hormonale ce apar in timpul sarcinii). A nascut la 36 de saptamani dupa ce i s-a provocat ruperea apei. Fetita a iesit foarte usor si fara complicatii (la fel cum s-a si dezvoltat in uter).

Sarcina criptica

Cazul Amandei precum si a altor femei ca ea au dus la inventarea unui nume pentru acest fenomen: sarcina criptica. Studiile arata ca un astfel de caz apare o data la 2500 de sarcini iar 1 din 500 de femei nici macar nu constientizeaza sarcina pana in saptamana a 20-a de sarcina.

Sursa foto: birth.com.au

Sursa foto: birth.com.au

Cauzele cele mai dese care duc la acest fenomen sunt obezitatea si inconstienta sau in unele situatii dorinta de a tine totul ascuns (ca in cazul adolescentelor care nu vor sa recunoasca o sarcina). Potrivit medicului Patricia Devine de la centru medical Columbia University (departamentul de obstretica si ginecologie) obezitatea poate afecta regularitatea ciclului menstrual iar greutatea in exces nu reprezinta un element alarmant in acest caz. Ea a mai mentionat ca daca placenta se regaseste in partea din fata a uterului miscarile fetusului nu se vor simti atat de puternic putand fi confundate cu crampe.

Personal tot consider ca e imposibil sa nu ai nici cea mai mica banuiala ca ai putea fi insarcinata. Insa nici nu elimin complet posibilitatea. Poate cand voi avea primul copil voi putea spune mai multe despre asta. Voi ce credeti?