Superfecundarea: O australiancă a rămas însărcinată de două ori în 10 zile
Cazul uimitor al australiancei Kate Hill a şocat lumea medicală după ce a rămas însărcinată de doua ori într-un interval de zece zile în urma unui singur act sexual neprotejat.
În urma unei vizite la medic, Kate află că şansele sale de a procrea sunt destul de reduse, deoarece suferă de ovar polichistic. După ce urmează un tratament hormonal pentru această afecţiune, femeia reuşeşte să rămână însărcinată, nu cu unul, ci cu doi copii. Doar că au fost concepuţi în momente diferite.
Gemenele Charlotte şi Olivia s-au nascut în urmă cu zece luni având greutăţi diferite, lungimi diferite şi vârste gestaţionale diferite.
Cazul australiencei Kate Hill – prezentat în emisiunea Today Tonight – este unul extrem de rar, mai puţin de zece astfel de cazuri fiind cunoscute în istoria medicinei.
Tot rare sunt şi cazurile în care o femeie poate rămâne însărcinată pentru a doua oară în urma mai multor acte sexuale atunci când ea este deja gravidă.
Dar cum este posibil aşa ceva? Specialiştii spun că este vorba despre superfecundare.
Superfecundarea presupune fertilizarea mai multor ovule cu spermă din acte sexuale diferite.
În mod normal, în urma fecundării, ovulaţia încetează.
Există totuşi cazuri rare când ovulaţia nu se opreşte în urma fecundării, iar femeia poate rămâne imediat sau la câteva zile însărcinată şi cu al doilea copil, rezultând gemeni dizigoţi ce pot fi născuţi la momente diferite.
Gemenii dizigoţi sunt rezultatul hiperovulaţiei, adică al eliberării mai multor ovule în acelaşi timp. În cazul gemenilor monozigoţi (identici), este vorba despre scindarea unui singur ovul fecundat.
Dacă femeia rămâne însărcinată în acelaşi timp cu parteneri diferiţi (gemeni cu taţi diferiţi), se numeşte superfecundare heteroparentală.