25/09/2015 De Mihaela Turcu 0

Teste obligatorii in primul trimestru de sarcina

La aflarea vestii ca esti insarcinata intreaga lume se schimba. Tu nu vei mai fi aceeasi persoana, iar micutul ce va aparea in viata ta iti va intoarce totul cu susul in jos. Dar inainte de a te bucura de asta trebuie sa faci niste teste obligatorii care te vor asigura ca bebelusul tau se dezvolta normal si nu sufera de nicio malformatie grava, de sindromul Down sau diverse alte nereguli. Aceste lucruri le poti afla daca te prezinti la toate testele ce sunt obligatorii pe durata sarcinii.

Ce teste trebuie sa faci in timpul sarcinii?

Cele mai importante teste ce trebuie facute in timpul sarcinii sunt:

-analizele medicale de sange si urina;

-analiza secretiei vaginale;

-ecografii;

-teste de diagnostic;

-teste de screening ce identifica malformatiile;

Primul test care se face este testul de depistare a sarcinii. Astfel, se ia sange si se testeaza pentru a verifica nivelul de Beta-HCG din sange. Pentru confirmare se face si o ecografie ce va arata modul in care ovulul fertilizat este atasat de peretele uterin.

Ce teste se fac in PRIMUL trimestru de sarcina?

Sursa foto: qbebe.ro

Sursa foto: qbebe.ro

Testele din primul trimestru de sarcina sunt foarte importante deoarece semnaleza posibile probleme. Iar depistarea lor timpurie poate ajuta medicii sa ia o hotarare in ceea ce priveste dezvoltarea fatului.

Analize:

Hemoleucograma completa

Creatinina serica

Uree si glucoza serica

TGO (Transaminaza glutam oxalica) si TGP (Transaminaza glutam piruvica)

Markeri endocrini : TSH (Tirotropina), FT4 (Tiroxina libera), Beta-HCG, Estradiol, FSH (Hormonul foliculostimulant), LH (Hormonul luteinizant), Progesteron, Prolactina

Markeri infectiosi: Ac Anti-Toxoplasma (IgM si IgG),  Ac Anti-virus Rubeolos (IgM si IgG), Ac Anti-CMV (IgM si IgG).

Testare HIV, HBS (hepatita B) si HCV (Hepatita C).

Rh-ul si grupa de sange.

Teste de secretie vaginala si urina

Primele ecografii

Primele ecografii se fac in saptamanile 5-10 de sarcina cand se masoara embrionul de la un capat la celalalt, ritmul cardiac (cel mediu trebuie sa fie in jur de 160-180 de batai pe minut), marimea uterului, pozitia embrionului, etc.

Sanatate multa mamicilor!