20/12/2018 De Anca M 0

Tipuri de activităţi fizice permise în timpul sarcinii

Activitatea fizică oferă o multitudine de beneficii în timpul sarcinii – îţi creşte starea de bine, ameliorează o bună parte din simptome (oboseala, constipaţia şi greaţa) şi oferă o recuperare mai rapidă după naştere.

Specialiştii recomandă cel puţin 30 de minute de exerciţiu fizic moderat pe zi, cel puţin cinci zile pe săptămână. Dar ce îţi este permis să faci în cele 30 de minute pentru a nu te supune unor eventuale riscuri sau a nu afecta sănătatea bebeluşului? Sigur, nu este momentul să te apuci de călărie, schi sau sporturi extreme.

Odată ce ai primit undă verde de la medicul care îţi supraveghează sarcina că este în regulă să practici diverse activităţi fizice, apucă-te de treabă. Nu numai că îţi va fi benefică pentru sănătate, dar mişcarea zilnică te va şi ajuta să-ţi păstrezi greutatea potrivită vârstei sarcinii.

Sursa foto US Marine Corps

Următoarele activităţi fizice (de tip cardio) îţi vor îmbunătăţi circulaţia sangvină, tonusul muscular şi rezistenţa, ceea ce te va ajuta la momentul naşterii:

Înotul

Înotul şi exerciţiile aerobice în apă (aqua gym) sunt perfecte pentru perioada sarcinii. De ce? Pentru că apa diminuează cu până la 90% greutatea corpului, iar mişcarea este mai uşor de efectuat şi articulaţiile tale sunt protejate. De asemenea, s-a constatat că înotul ameliorează greaţa.

Mersul pe jos

Este cel mai la îndemână tip de exerciţiu fizic, pe care îl poţi efectua oricând, chiar până în ultima zi de sarcină. Nu necesită un echipament special, doar o pereche de pantofi sport confortabili. Dacă optezi pentru o plimbare zilnică, fă-o într-un parc sau pe un teren plan. Evită terenurile neasfaltate, alunecoase sau accidentate, mai ales în ultimele luni de sarcină, când abdomenul te poate împiedica să ai o vizibilitate bună a drumului şi te poţi oricând împiedica de o piatră sau alt obstacol.

Alergarea

Dacă eşti o alergătoare experimentată, poţi să continui această activitate şi în timpul sarcinii, dar nu exagera, căci rişti ca articulaţiile tale să sufere. Aleargă întotdeauna pe un teren plan sau pe bandă.

Dansul sau gimnastica aerobică

Exerciţiile aerobice uşoare şi dansul pot creşte ritmul cardiac, dar şi cantitatea de endorfine eliberate de corpul tău, mai ales dacă eşti începătoare. Pe măsură ce abdomenul tău creşte, evită orice activitate care necesită echilibru. Dacă eşti o atletă experimentată, ascultă-ţi corpul şi asigură-te că nu ajungi la epuizare.

Bicicleta staţionară

Este metoda perfectă de a face mişcare fără să-ţi soliciţi prea mult articulaţiile. De asemenea, bicicleta staţionară îţi permite să pedalezi în ritmul tău, fără riscul de a cădea. Dacă îţi place ciclismul şi obişnuiai să-l practici înainte de a rămâne însărcinată, întrebă medicul dacă este în regulă să-ţi continui activitatea şi până la ce vârstă a sarcinii, deoarece greutatea în plus îţi poate afecta echilibrul.