
Tot ce trebuie sa stii despre diabetul gestational
Diabetul gestational este diabetul diagnosticat in timpul sarcinii. Ca si alte tipuri de diabet, cel gestational afecteaza modul in care celulele din corp consuma zaharul (glucoza).
Diabetul gestational provoaca glicemie ridicata ce poate afecta sarcina si sanatatea copilului. Din fericire, femeile insarcinate pot preveni aceasta problema de sanatate tinandu-si glicemia sub control printr-o alimentatie sanatoasa, facand in mod regulat exercitii fizice si, daca este necesar, luand medicamente.
La femeile cu diabet gestational, zaharul din sange revine, de obicei, la normal la scurt timp dupa nastere. Insa existenta acestei probleme in timpul sarcinii creste riscul de aparitie a diabetului de tip 2 ulterior in viata. Prin urmare, femeile care au avut diabet gestational trebuie sa fie testate pentru modificarile glicemiei mai des decat femeile care nu s-au confruntat cu aceasta afectiune in timpul sarcinii.
Simptome
In cele mai multe cazuri, diabetul gestational nu provoaca semne sau simptome vizibile. Setea crescuta si urinarea frecventa pot fi unele dintre putinele simptome ale acestei afectiuni.

Cand este necesar controlul medical?
In mod normal, fiecare femeie insarcinata ar trebui sa isi monitorizeze sarcina in fiecare luna. Mai mult, femeile care isi doresc sa ramana gravide ar putea sa solicite asistenta medicala din timp pentru ca medicul sa le verifice riscul de diabet gestational, dar si starea generala de sanatate.
Femeile care dezvolta diabet gestational vor avea nevoie, cel mai probabil, de controale medicale mai dese. Numarul acestora va creste in ultimele trei luni de sarcina, cand medicul va monitoriza nivelul glicemiei si starea de sanatate a bebelusului.
Cauze
Inca nu se stie sigur de ce unele femei dezvolta diabet gestational, iar altele nu. Insa se crede ca excesul de greutate inainte de sarcina ar putea juca un rol.
In mod normal, nivelul glicemiei este tinut sub control de diferiti hormoni. Insa in timpul sarcinii, nivelul hormonilor se schimba, ceea ce ingreuneaza organismul sa proceseze glicemia in mod eficient. Acest lucru face ca glicemia sa creasca.
Factori de risc
Unele femei prezinta un risc mai mare de diabet gestational. Printre factorii de risc se numara urmatoarele:
– excesul de greutate;
– sedentarismul;
– diabetul gestational anterior sau prediabetul;
– sindromul ovarelor polichistice;
– prezenta diabetului la un membru al familiei;
– rasa non-alba – Se pare ca femeile de culoare si cele provenite din Asia au un risc mai mare de a dezvolta diabet gestational.