08/08/2017 De Anca M 0

Tot ceea ce trebuie să ştii despre sarcina cu gemeni

Te-ai gândit vreodată la ce trebuie să te aştepţi atunci când eşti însărcinată cu gemeni? Vei lua în greutate ceva mai mult decât în cazul unei sarcini simple, vei avea nevoie de mai multe vitamine, iar sarcina ta va fi atent monitorizată de către obstetrician. Bucuria este dublă atunci când eşti însărcinată cu gemeni, dar şi grijile sunt duble.

Foto Flickr

Iată ceea ce trebuie să ştii despre sarcina gemelară:

  • Există două tipuri de gemeni: monozigoţi (identici) sau dizigoţi (asemănători). Sarcina cu gemeni identici este mai puţin frecventă decât cea cu gemeni asemănători (sau fraternali), deoarece presupune divizarea unui ovul fertilizat de către un singur spermatozoid, ceea ce se întâmplă foarte rar. Gemenii asemănători apar în urma fertilizării a două ovule de către doi spermatozoizi diferiţi, iar implantarea lor în uter se face în acelaşi timp. Gemenii identici vor avea întotdeauna acelaşi sex, aceeaşi grupă sangvină, aceeaşi culoare a părului şi a ochilor, deoarece, după fertilizare, ovulul se divide în două jumătăţi identice din punct de vedere genetic.
  • Probabilitatea să ai o sarcină gemelară este mai mare atunci când există gemeni în familia ta. De asemenea, utilizarea medicamentelor de stimulare a fertilităţii creşte incidenţa sarcinilor gemelare, deoarece este foarte posibil să se elibereze mai mult de un ovul la momentul ovulaţiei.
  • Cel mai probabil, medicul îţi va pune dignosticul de sarcină gemelară în urma unei ecografii.
  • Atunci când eşti însărcinată cu gemeni vei avea nevoie de cel puţin 2.700 de calorii pe zi şi ţi se vor prescrie mai multe vitamine şi minerale decât în cazul sarcinei simple. Femeile însărcinate cu gemeni sunt mult mai susceptibile să sufere de anemie, deoarece nevoia de fier este mai mare pentru a susţine dezvoltarea celor doi fetuşi. De asemenea, ţi va prescrie şi o cantitate suficientă de acid folic.
  • Creşterea în greutate a mamei trebuie să se situeze undeva între 16 şi 20 de kilograme până la sfârşitul sarcinii. În prima jumătate a perioadei, medicul îţi va recomanda să iei în greutate în jur de 0,5 kg pe săptămână, iar în următoarea jumătate, ceva mai mult de 0,5 kg pe săptămână.
  • Din cauza greutăţii, sarcinile cu gemeni sunt în general mai obositoare, de aceea este recomandabil să te odihneşti cât mai des posibil şi să-ţi aşezi picioarele mai sus decât restul corpului pentru a reduce edemele.
  • Medicul va monitoriza evoluţia sarcinii prin efectuarea de ecografii (pentru evaluarea batăilor cordului fetal, a nivelului lichidului amniotic şi a dezvoltării feţilor), examinarea cervicală (pentru a identifica eventuale semne ale travaliului prematur) şi numărarea mişcărilor bebeluşilor pentru a se asigura că sunt sănătoşi şi energici.
  • Sarcinile cu gemeni au un risc ridicat de naştere înainte de termen, ruptură prematură de membrane, hipertensiune arterială, preeclampsie şi diabet, de accea medicul va monitoriza foarte atent semnelor acestor afecţiuni.
  • În cele mai multe cazuri, naşterile sunt prin cezariană. Este posibilă şi naşterea vaginală, dar aceasta depinde de poziţia celor doi bebeluşi, de greutatea acestora, de starea ta de sanatate, dar şi de cea a gemenilor.
  • Travaliul este mai prelungit decât în mod obişnuit, dar naşterea nu durează cu mult mai mult, deoarece gemenii se nasc în majoritatea cazurilor doar la câteva minute distanţă.
  • Dacă te întrebi cum vei reuşi să alăptezi cei doi bebeluşi, află că este posibil, doar că vei avea nevoie de cel puţin 500 de calorii în plus pe zi pentru a putea produce cantitatea necesară de lapte.