07/05/2017 De Anca M 0

Toxoplasmoza. Este pisica un real pericol pentru sarcină?

Nu eşti nevoită să îndepărtezi pisica dacă ai rămas însărcinată, chiar îţi va face bine să o ai prin preajmă, doar că va trebui să-i plasezi altei persoane sarcina de a curăţa litiera.

Evită să intri în contact cu fecalele piscuţei sau cu nisipul din litieră, doarece acestea pot fi sursa unei boli parazitare, numită toxoplasmoză.

Toxoplasmoza este infecţia cu parazitul microscopic Toxoplasma gondii.

Infectarea cu acest parazit pe timpul sarcinii, sau chiar cu câteva luni înainte de concepţie, poate determina afecţiuni congenitale serioase, cum ar fi cele de nivelul ochiului sau creierului bebeluşului. Transmiterea acestei boli se realizează pe cale orală, prin folosirea mâinilor nespălate după atingerea unor obiecte contaminate.

Deşi manifestarea bolii este una moderată, aproape lipsită de simptomatologie în cazul unei viitoare mame cu un sistem imunitar viguros, ea este foarte riscantă pentru bebeluş, putând cauza, în afara defectelor congenitale, chiar şi oprirea în evoluţie a sarcinii.

Sursa foto Pixnio

Vestea bună este că poţi face destul de multe pentru a preveni infectarea cu acest parazit.

Conform statisticilor internaţionale, doar 15% dintre femeile în perioada fertilă sunt imune la toxoplasmoză. Din fericire, numărul celor care fac această boală în timpul sarcinii este relativ mic, iar nu toate transmit infecţia şi bebeluşului.

Riscul ca bebeluşul să fie infectat creşte pe măsură ce sarcina avansează. Dacă vei face boala în primul trimestru de sarcină, riscul ca bebeluşul să se îmbolnăvească este de aproximativ 15%. Dacă infectarea are loc în cel de-al doilea trimestru, riscul de îmbolnăvire a fătului este de 30%, iar în trimestrul trei, de 60%.

Deşi rata de transmitere a bolii este cea mai ridicată în ultimul trimestru, toxoplasmoza are efecte mult mai grave asupra fătului dacă îmbolnăvirea are loc în primul trimestru.

În acelaşi timp, există un mic risc de transmitere a bolii la făt dacă ai contractat boala cu câteva luni înainte de concepţie. Dacă ştii ca ai toxoplasmoză, specialiştii recomandă să aştepţi cel puţin şase luni înainte de a rămâne însărcinată.

Cum se transmite toxoplasmoza?

Specialiştii estimează că aproape jumătate din cazurile de toxoplasmoză sunt cauzate de consumul de carne crudă sau insuficient tratată termic. De asemenea, consumul de legume sau fructe nespălate, apă contaminată, manipularea solului contaminat sau a litierei pisicii şi apoi atingerea gurii, a nasului sau a ochilor, pot fi alte metode de infectare.

Toxoplasmoza nu poate fi transmisă de la om la om, cu excepţia transmiterii de la mamă la făt în timpul sarcinii, ori prin transfuzie de sânge sau transplant de organe.

Ce pot să fac pentru a preveni îmbolnăvirea?

Dacă eşti singura persoană care poate curăţa litiera pisicii, va trebui să o faci zilnic, deoarece parazitul nu este contagios pentru una până la cinci zile. Utilizează mănuşi de unică folosinţă de fiecare dată când cureţi litiera, apoi aruncă-le şi spală-ţi mâinile foarte bine cu apă şi săpun.

La fel de uşor poţi fi expusă îmbolnăvirii şi dacă pisica îşi face nevoile în curte sau în grădina. Prin urmare, dacă vrei să te ocupi de grădinarit, fă-o adoptând aceleaşi măsuri de precauţie. Foloseşte mănuşi şi spală-ţi bine mâinile imediat ce ai încheiat treaba.

Dacă ţi-e teamă că ai putea avea toxoplasmoză, adresează-te medicului, iar acesta îţi va recomanda efectuarea unei test de sânge ce va determina dacă eşti imună sau nu la această boală. În cazul în care ai fost în preajma unei pisici ceva mai mult timp, foarte probabil că ai făcut boala în trecut. Dacă aşa stau lucrurile, chiar nu trebuie să te mai îngrijorezi, nu o vei mai face încă o dată, iar bebeluşul tău nu mai riscă să se îmbolnăvească.