Tratamente de infrumusetare care pun sarcina in pericol
Pentru o femeie este foarte important sa aiba grija de corpul ei si de aspectul ei general. Daca nu are o rutina a frumusetii zilnica, ea poate sa se simta incompleta si sa aiba o dispozitie proasta. Ingrijirea corporala include numeroase discipline precum exercitiile fizice, aerobicul, yoga, joggingul, mersul pe jos, inotul, etc., in plus fata de mentinerea unei diete alimentare sanatoase. In ceea ce priveste grija fata de modul in care arata, femeile obisnuiesc sa foloseasca, de asemenea, cosmetice, tehnici de hairstyling, creme de fata si de corp, manichiura, pedichiura, tehnici de bronzare, etc.
In timpul sarcinii, femeile se duc, de obicei, la un medic specialist pentru a se informa despre schimbarile necesare pe care trebuie sa le faca in dieta, activitatea fizica si stilul de viata general. De obicei, ele accepta recomandarile si indrumarile medicului cu inima deschisa si cu o atitudine pozitiva, de dragul sanatatii copilului. Dar sugerarea intreruperii anumitor tratamente de infrumusetare nu par sa obtina aceeasi reactie pozitiva, mai ales pentru ca stiu ca trupul lor este pe cale sa treaca prin mai multe transformari, iar aceste tratamente le ajuta sa se simta mai bine.
Cu toate acestea, exista cateva tratamente de infrumusetare care sunt strict interzise pe perioada sarcinii deoarece pun in pericol sanatatea fatului. Iata care ar fi acestea:
Folosirea injectiilor cu substante de umplere a ridurilor. Injectiile cu Botox, Restylane sau Juvederm, plasate intradermic in locuri ce necesita improspatare, estompare a ridurilor sau volumizare, sunt extrem de folosite in prezent de catre reprezentantele sexului frumos si nu numai. Acestea insa ar trebui evitate in perioada sarcinii deoarece pot risca fel si fel de complicatii sau efecte negative asupra sanatatii fatului.
Folosirea antiperspirantelor si deodorantelor care contin aluminiu. O parte esentiala a igienei personale a fiecarei femei este utilizarea zilnica de antiperspirante sau deodorante pentru a preveni transpiratia si mirosurile neplacute ale corpului. De obicei, acestea sunt sub forma de spray-uri, deodorante solide sau roll-on-uri lichide. Produsele de acest tip care includ aluminiu in ingredientele lor sunt mai mult sau mai putin inofensive pentru femeile care nu sunt insarcinate, dar acest lucru nu mai este valabil in timpul sarcinii. Aluminiul, in doze mari, va determina scaderea numarului de hemoglobine sau a numarului de celule rosii, ceea ce duce la anemie. De asemenea, poate afecta oasele si memoria. Oboseala extrema este un efect secundar al utilizarii deodorantelor pe baza de aluminiu in timpul sarcinii. Prin urmare, este recomandat ca femeile gravide sa evite acest lucru.
Utilizarea produselor cosmetice care contin retinol. Retinolul este un derivat al grupului retinoid, un tip de vitamina A cu proprietati de regenerare a pielii si producere de colagen. Retinolul este o componenta esentiala a cremelor anti-imbatranire si hidratante. Pana acum nu au fost constatate probleme in cazul aplicarii topice a retinoizilor in timpul sarcinii. Cu toate acestea, din motive de precautie si siguranta, medicii recomanda femeilor insarcinate sa nu foloseasca produse cu astfel de ingrediente. Unii dintre compusii retinoizilor includ differin, retin-A si retinol palmitat.Pericolul principal consta in administrarea orala a tratamentelor care contin aceste substante chimice, deoarece astfel fatul va fi afectat in mod negativ.
Bronzatul la solar. Chiar si pentru femeile neinsarcinate, este cunoscut faptul ca expunerea exagerata la radiatiile ultraviolete pune sanatatea in pericol. Pentru femeile gravide, lucrurile sunt chiar mai grave si mai critice. Razele ultraviolete sunt cunoscute ca avand cel mai mare pericol pentru pielea umana, care interfereaza cu conceptia. Acestea maresc riscul de melanom, adica de cancer de piele, astfel incat riscurile sunt chiar mai mari in timpul sarcinii, cand determina o crestere a melaninei. Excesul de radiatii ultraviolete in timpul sarcinii reprezinta, de asemenea, o amenintare serioasa la unul dintre nutrientii esentiali pentru femeile gravide – acidul folic.
Deficitul de acid folic provocat de razele ultraviolete ca rezultat al bronzarii poate duce la anemie materna si insuficienta de sinteza a sangelui, precum si la o crestere necorespunzatoare a placentei si a fatului, ceea ce duce la nastere prematura.