19/07/2017 De Anca M 0

Trei superstiţii despre sarcină şi naştere care sunt dovedite ştiinţific

Multe dintre sfaturile oferite viitoarelor mame de către rudele mai în vârstă şi binevoitoare pot fi ignorate cu uşurinţă pentru că nu au nicio bază ştiinţifică.

De exemplu, faptul că bebeluşul este aşezat în partea inferioară a abdomenului nu îţi arată, aşa cum spune înţelepciunea populară, că vei naşte un băiat, ci doar că muşchii abdominali ţi s-au lăsat.

Poftele pe care le ai în timpul sarcinii nu se vor manifesta ca semne din naştere pe corpul bebeluşului, iar plimbările prea lungi nu induc travaliul.

Și nu, luna plină nu are nicio legătură cu momentul naşterii.

Totuşi, în ultimii ani, o serie de studii au arătat că o parte din superstiţiile legate de naştere şi sarcină se pot susţine cu dovezi ştiinţifice.

Iată trei superstiţii pe care bunicile din lumea întreagă le transmit urmaşelor lor şi care, se pare, au o bază ştiinţifică:

Travaliul lung şi complicat este un semn că vei naşte un băiat

Cercetătorii nu au încă o explicaţie foarte bine conturată asupra acestui fapt.

În 2003, o echipă de doctori a analizat peste 8,000 de naşteri din perioada 1997-2000 dintr-un spital din Irlanda. Au fost excluse femeile care au născut prematur şi cele cărora li s-a indus travaliul. După evaluarea cifrelor, s-a constatat că diferenţa dintre sexe nu era prea mare, dar era totuşi semnificativă.

În cazul băieţilor, travaliul a durat în medie puţin peste 6 ore, iar în cazul fetelor, puţin sub 6 ore. Femeile care au dat naştere băieţilor au fost mai predispuse la complicaţii în timpul travaliului, în 6% din cazuri impunându-se intervenţia prin cezariană (comparativ cu 4% în cazul mamelor de fete) şi utilizarea forcepsului la 8% din naşterile de băieţi (comparativ cu 6% în cazul fetelor).

În total, 29% din naşterile de băieţi au necesitat cel puţin o intervenţie adiţională, spre deosebire de 24% în cazul naşterilor de fete.

O explicaţie posibilă pentru aceste diferenţe ar fi dimensiunile mai mari ale bebeluşilor băieţi la naştere. De asemenea, un alt studiu din 2003 a arătat că mamele însărcinate cu băieţi consumă mai multe calorii în timpul sarcinii, ceea ce face ca bebeluşul să cântărească mai mult la naştere.

Dacă vrei să ai fetiţă, evită bananele

Un studiu, publicat în 2008 de Proceedings of the Royal Society, a urmărit 740 de femei aflate la prima sarcină şi dieta acestora din anul anterior concepţiei, apoi le-a împărţit în trei grupuri, în funcţie de numărul de calorii consumate.

Femeile din prima treime, care au avut un consum crescut de calorii, au născut băieţi în 56% din cazuri. În treimea care le cuprindea pe cele care au consumat cel mai mic număr de calorii, 55% au avut fetiţe.

Dar de ce includerea bananelor în dieta de dinainte de concepţie îţi va creşte şansele de a avea un băiat? Autorii studiului spun că simplul consum crescut de calorii nu este singurul care face diferenţa, dar şi anumiţi nutrienţi.

Consumul frecvent al alimentelor cu un conţinut ridicat de potasiu, care se află din plin în banane, şi o dietă bogată în calciu şi sodiu au fost legate de concepţia bebeluşilor băieţi.

Totuşi, e mai bine să nu te concentrezi doar pe anumiţi nutrienţi şi să-i eviţi pe alţii. Adoptă o dietă echilibrată şi sănătoasă şi lasă restul să vină de la sine.

Sursa foto Flickr

Arsurile gastrice sunt un semn că vei avea un bebeluş cu mult păr

Prin trimestrul al doilea de sarcină, corpul bebeluşului începe să fie acoperit de un strat de păr fin, denumit lanugo. În cel de-al treilea trimestru, acest păr cade în lichidul amniotic şi este înghiţit de către bebeluş. De fapt, primul său scaun este constituit din resturi de lanugo digerat.

Cu părul de pe capul bebeluşului este o altă poveste. Deşi toţi copiii sunt acoperiţi de lanugo cât timp sunt în uter, unii dintre ei se nasc aproape fără păr pe cap. Mămicile care vor să ştie dacă vor avea un bebeluş cu mai mult sau mai puţin păr obişnuiesc să ia ca pe un semn arsurile gastrice pe care le au în timpul sarcinii.

În 2006, un studiu publicat în Birth, spune că o echipă de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins a urmărit 64 de femei pe toată durata sarcinii. Dintre acestea, 28 sufereau de arsuri gastrice într-o formă moderată sau severă.

În cadrul acestui grup, 23 de femei au dat naştere unor bebeluşi cu păr normal sau peste medie. La polul opus, 10 din cele 12 femei care au declarat că nu au avut arsuri gastrice, au născut bebeluşi cu păr mai puţin decât media.

Arsurile gastrice nu sunt rezultatul prezenţei părului la bebeluş sau viceversa. În schimb, spun autorii studiului, ambele sunt cauzate de un al treilea factor – hormonii de sarcină. Aceeaşi hormoni care contribuie la dezvoltarea părului la bebeluşi sunt responsabili şi de relaxarea sfincterului gastric care lasă acidul din stomac să urce în esofag şi determină apariţia arsurilor.