
Trimestrul doi de sarcină – semne şi simptome
Majoritatea mămicilor spun despre trimestrul al doilea că este paradisul sarcinii sau perioada de miere, fiind mult mai uşor de trecut faţă de primele luni. Această perioadă, care începe cu săptămâna a13-a şi se încheie în săptămâna a 28-a (numărând de la ultima menstruaţie), este una cu schimbări majore în organismul viitoarei mame, dar pe care aceasta nu le resimte neapărat ca neplăceri. Chiar dacă nu întâmpini momente de disconfort, este important să fii informată şi despre ce se întâmplă de-a lungul acestor luni.
De acum greţurile matinale şi oboseala încep să dispară, iar tu te simţi din ce în ce mai plină de energie. Schimbarea majoră din al doilea trimestru este reprezentată de creşterea în dimensiuni a abdomenului pe măsură ce fătul se dezvoltă. Din acest moment îşi vor da seama şi cei din jurul tău că eşti însărcinată şi, înainte ca trimestrul să se încheie, vei începe să simţi mişcările fătului. Va trebui să mergi în mod regulat la medic, iar ecografiile făcute în această etapă te vor ajuta să afli sexul bebeluşului şi să construieşti o legătură emoţională cu el.
Fii foarte atentă la alimentaţie şi încearcă să-ţi păstrezi greutatea în limitele normale pentru această situaţie, deoarece vei avea tendinţa să mănânci orice şi oricând.

Sursa foto Max Pixel
Pe măsură ce corpul tău suferă modificări pentru a-i face loc bebeluşului să se dezvolte, vei observa următoarele:
- apariţia durerilor de spate, inghinale, de abdomen, de coapse
- apariţia vergeturilor pe abdomen, sâni, coapse sau fese
- închiderea la culoare a areolelor mamare
- apariţia liniei negre de sarcină (o linie închisă la culoare care se întinde de la ombilic până în zona pubiană). Aceasta, ca şi hiperpigmentarea areolelor şi instalarea cloasmei, se datorează activării melaninei (pigment al pielli) în urma modificărilor hormonale.
- instalarea cloasmei (melasma sau masca gravidei) descrisă prin zone de piele mai închisă la culoare, de obicei la nivelul obrajilor, frunţii, nasului sau buzei superioare. În general, aceste pete apar bilateral şi dau impresia unei măşti.
- uneori pot să apară uşoare tremurături ale mâinilor
- mâncărimi la nivelul abdomenului, palmelor şi tălpilor. Adresează-te medicului dacă acestea sunt însoţite de greaţă, pierderea apetitului, stări de vomă, icter sau oboseală marcată, deoarece pot indica o afecţiune hepatică serioasă.
- apariţia de edeme (retenţie de lichid) la nivelul gleznelor, degetelor şi feţei. Dacă edemele apar dintr-odată sau sunt foarte extinse sau remarci o creştere în greutate subită, adresează-te neaparat medicului, deoarece ar putea fi un semn de preeclampsie (complicaţie serioasă a sarcinii).