11/03/2017 De Anca M 0

Trimestrul trei de sarcină – analize şi investigaţii

Ai ajuns în ultimul trimestru de sarcină şi, începând cu săptămâna 32, va trebui să te prezinţi la control la 2-3 săptămâni, apoi săptămânal după cea cu numărul 36.

Similar vizitelor anterioare la medic, ţi se vor controla greutatea şi tensiunea arterială şi ţi se vor recomanda o serie de analize de rutină, precum şi unele teste specifice acestui trimestru (săptămânile 29-40).

Se va repeta hemoleucograma, pentru urmărirea unei eventuale anemii, mai ales dacă acest lucru a fost depistat la vizitele anterioare.

Tot de rutină, se vor repeta urocultura şi sumarul de urină, pentru identificarea unor eventuale infecţii urinare şi pentru stabilirea prezenţei glucozei şi a proteinelor în urină (risc de diabet gestaţional şi de preeclampsie) .

De asemenea, vei fi supusă unor teste de screening specifice acestei perioade a sarcinii.

Test de toleranţă la glucoză (TTGO) – Screening pentru diabet gestaţional

Indicat în anumite situaţii, de obicei între săptămânile 24 şi 28, pentru depistarea unui eventual diabet gestaţional. Vezi analizele trimestrului doi de sarcină.

Sursa foto Pexels

Screeningul pentru streptococul de grup G (SGB)

Acest test se efectuează în intervalul săptămânilor 35 şi 37 pentru a determina riscul de transmitere a streptococului la nou-născut. Deşi pentru mamă acesta nu reprezintă un risc, în cazul bebeluşului poate determina o infecţie extrem de severă.

Streptococul beta-hemolitic de grup B poate fi prezent la aproximativ 30% dintre femeile sănătoase şi este cauza principală a infecţiilor cu risc fatal la nou-născut. De asemenea, poate cauza retard mintal, afectarea vederii şi pierderea auzului.

Testul se realizează prin recoltarea de secreţii pentru cultură din vaginul şi rectul femeii însărcinate sau a unei probe de urina în orice zi a sarcinii.

In situaţia în care acest test este pozitiv, medicul va recomanda un tratament antibiotic pe durata travaliului.

Ecografia morfologica (3D sau 4D)

Această evaluare ecografica se va realiza începând cu săptămâna 32, pentru depistarea unor eventuale malformaţii congenitale şi pentru a verifica localizarea placentei şi poziţia fătului în uter. Tot acum se evaluează şi anumite dimensiuni ale bebeluşului – circumferinţele craniană şi abdominală, lungimea femurului. Se verifică bătăile cordului fetal şi cantitatea de lichid amniotic şi se apreciază data probabilă a naşterii.

La examenul vaginal, medicul va verifica starea colului uterin şi dacă acesta a început să se dilate. Totuşi, trebuie să ştii ca această metodă nu este una sigură pentru prezicerea momentului travaliului.

Pune cât mai multe întrebări la fiecare vizită, pentru a preveni orice neînţelegere şi pentru a înlătura temerile legate de momentul naşterii. De asemenea, informează-ţi medicul de orice schimbare apărută de-a lungul sarcinii. Numai aşa te vei asigura că aduci pe lume un bebeluş sănătos, iar naşterea va reprezenta doar o experienţă pozitivă.