23/05/2019 De razvan 0

Trombofilia in timpul sarcinii

Trombofilia este o problema de sanatate care mareste sansele de a produce cheaguri anormale de sange.

Cheagul de sange (numit si tromb) este rezultatul unui proces complex de coagulare a sangelui, atunci cand sangele isi schimba starea din lichid in solid. In mod normal, organismul produce cheaguri de sange pentru a opri sangerarea dupa o taietura.

Daca ai trombofilie, corpul tau poate produce cheaguri suplimentare in vasele de sange. Acest lucru poate provoca probleme de sanatate in timpul sarcinii. Statisticile arata ca aproximativ 1 din 5 persoane are trombofilie, procentul fiind inca necunoscut in cazul femeilor insarcinate, insa se estimeaza ca si aici este destul de mare.

Majoritatea femeilor cu trombofilie au parte de sarcini sanatoase. Dar aceste trombofilii pot cauza probleme in anumite circumstante. In cazuri grave, acestea pot provoca pana si decesul mamei si al copilului. De aceea este important sa fii cat mai informata in legatura cu acest subiect, in special daca esti si tu una dintre persoanele care prezinta riscuri mari de trombofilie.

Imagini pentru trombofilia

Daca esti insarcinata sau incerci sa ramai gravida si stii ca ai aceasta afectiune, instiinteaza-ti medicul ginecolog. De asemenea, spune-i medicului daca cineva din familia ta (parinte, frate sau sora) are trombofilie sau alte probleme de coagulare. Din pacate, trombofilia este deseori o stare mostenita.

Ce probleme poate cauza trombofilia in timpul sarcinii?

Daca ai un anumit tip de trombofilie numit sindromul antifosfolipidic (numit si APS), exista riscul sa te confrunti cu mai multe complicatii la sarcina, inclusiv:

  • Restrictie intrauterina de crestere fetala (IUGR). Se caracterizeaza prin imposibilitatea fatului de a se creste suficient in uter;
  • Insuficienta placentara. In mod obisnuit, placenta creste in uter pentru a furniza copilului hrana si oxigen prin intermediul cordonului ombilical. O placenta insuficienta reprezinta incapacitatea placentei de a functiona la fel de bine cum ar trebui, astfel ca fatul nu va mai primi suficienta mancare si oxigen;
  • Preeclampsie. Aceasta este o afectiune care se poate produce dupa a 20-a saptamana de sarcina sau imediat dupa sarcina. Sugereaza o tensiune arteriala crescuta a gravidei si faptul ca unele dintre organele sale, cum ar fi rinichii si ficatul, ar putea sa nu functioneze corect. Simptomele acestei afectiuni includ modificari ale vederii si dureri severe de cap;
  • Nastere prematura. Atunci cand bebelusul se naste inainte de a 37-a saptamana de sarcina;
  • Avort spontan;
  • Nasterea unui copil mort.

APS este o trombofilie dobandita. Aceasta inseamna ca nu este mostenita, ci se dezvolta singura. Cercetatorii incearca sa afle daca trombofiliile mostenite pot duce la aceleasi complicatii ale sarcinii.